Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietotekniikka

Tietotekniikka: some-ohjelmat arvioitavana

 

Some-ohjelmat ovat nousseet keskusteluareenalla ravistelun kohteeksi. On ymmärrettävää, että rakasta ihmistä ravistellaan ja koetellaan, että onko hänestä siksi turvaksi, joksi hänet mielletään. Tämän tietävät kaikki lasten vanhemmat. Toimittajat jutuissaan ja artikkeleissaan eivät aina ymmärrä koko kuvioita, vaan ravistelussaan on makua siitä, että tuohtuneena yritetään omalla auktoriteetillaan hyökätä ilmiötä vastaan, kuten tässä tapauksessa some-ohjelmia vastaan.

Timo Honkelan Rauhankone ei voi toimia 2

Sain Honkelan uuden kirjan tänään postissa ja olen ehtinyt vain selailla sitä. Kuvan 1 lainaus on huolestuttava. Tuntuu kuin Paroni von Münchhausen olisi nostamassa itseään suosta. Monimutkaisten järjestemien taustalla ovat tietokoneet ja tietoverkot ja nyt opimme niiden avulla ymmärtämään niitä. Toivottavasti ehdin jo huomenna lukea koko kirjan.

 

Honkela on tehnyt oikeita johtopäätöksiä kultaisesta säännöstä, kuva 3.

 

 

 

 

Tulevaisuus on täällä: Tekoäly

Muistatko, milloin kuulit ensimmäistä kertaa neuroverkoista, joiden piti mullistaa tekoäly? Niistä on puhuttu vuosikymmenten ajan ja samalla on lupailtu tietokoneiden saavuttavan ihmisaivojen laskentakapasiteetin noin 20 vuoden päästä.

Tietotekniikan vallankumous tapahtuu 10 - 20 vuoden päästä

Oletko diginatiivi? Siinä tapauksessa olet todennäköisesti osallinen tulevaisuudessa tapahtuvasta tietotekniikan vallankumouksesta, joka mullistaa kaikki olemassaolevat käsityksemme työnteosta ja tietotekniikasta. Tämän päivän käytettävissä olevat kyvyt hyödyntää digitaalisuutta ja tietotekniikkaa ovat vasta harvojen hallussa. 10 - 20 vuoden kuluessa kaikki yhteiskuntien toiminnot tulevat muuuttumaan pohjia myöten. Nykyopetus on vielä riippuvainen ei-diginatiiveista ja hupenevista koulutusbudjeteista.

Omistamisesta, kiusaamisesta ja jaetusta todellisuudesta

Edustan X -sukupolvea. Olen tämän lisäksi nörttimäinen. Tämä tarkoittaa sitä, että olen kokenut kulttuurisen murroksen joka on ollut itselleni mieluisa. Omana kouluaikanani nörttimäiset ihmiset olivat helposti "omituisia" ja tätä kautta yksin. Heitä oli helppoa kiusata koska he eivät olleet fyysisiä. Voidaan sanoa niin että "urheilijapojat" saattoivat kiusata heitä ja pestä heidän päitään vessanpöntössä.

Tabletit ja älypuhelimet digiosaamisen esteenä

Jälleen vähän kriittisempää ja vaihtoehtoista näkökulma digihypetykseen. Nythän tuolla pihoilla, kodeissa ja kaduilla lapset päiväkoti-ikäisistä lähtien tökkivät tablettejaan ja puhelimiaan. Ja tätä halutaan lisää kouluihinkin. Ajattelumallina on ilmeisesti että "digitaidot" lisääntyvät suoraan käyttötuntien määrän mukana. Parikymmentä vuotta on puhuttu, tai asioista ymmärtämättömät ovat puhuneet, diginatiiveista

Pokemon Go – täydennettyä vai laajennettua todellisuutta

Pokemon Go -peli on tuonut ajankohtaiseksi semanttisen kysymyksen, joka liittyy käsitteeseen ”täydennetty todellisuus”. Täydennetty-laajennettu ero saattaa kuulostaa mitättömältä asialta, mutta lobbarihommissa tällä on järisyttävät vaikutukset: Ennen pitkää tullaan rakentamaan säätelyä siitä, kuinka paljon voidaan peli- ja muussakin teollisuudessa vaikuttaa siihen rajapintaan, joka yhdistää virtuaalimaailman todelliseen maailmaan.

Valmistaja vetää töpselin seinästä - muistikortit käyttökelvottomiksi

Ostin vuosia sitten niinsanotun Eye-Fi-muistikortin. Hienona ominaisuutena kortilla oli se, että sitä kautta pystyi siirtämään valokuvia suoraan kamerasta Internettiin. Nyt valmistaja on päättänyt vetää töpselin seinästä. Samalla järkyttävä määrä kalliita muistikortteja muuttuu tarkoitukseensa nähden käyttökelvottomiksi.

Huomio! Huomio! Kello käy. (12 - 24 - 48)

Tietotekniikka on monessa mielessä hyvä asia. Löytyy siitä varmasti huonojakin puolia. Yksi mikä on mukavaa muualla, ei ole sitä täällä: puheenvuoron blogipalvelussa. Ja mikä on tuo tämän blogipalvelun ikävä asia joka minua nyppii - jos annan sen nyppiä? Ja sama pätee myös vapaavuoroon.

Diginaiivit ja diginatiiviharha

Suomessa on koulumaailmassa ja sen laitamilla vallinnut jo pitkään sangen kritiikitön teknologiauskovaisuus. Toki uutta omaksuakseen on oltava valmis kokeiluihin ja uskallettava tehdä asioita, joita muut eivät ole edes miettineet. Tämän ympärillä on kuitenkin havaittavissa ilmiö, jossa asia on muutettu todeksi hokemalla sitä niin kauan, että siihen aletaan uskoa. Eräs ongelmallisimmista ryhmistä ovat diginatiiveihin uskovat diginaiivit.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä