Maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa ja kansalaisaktivisti. Viimeaikaisia kirjoja suomeksi: "Suomen talouspolitiikan tulevaisuus" (2015) "Eurokriisin anatomia" (uusi pokkaripainos 2013) ja "Tulevaisuuden politiikkaa" (2013), kaikki Into: Helsinki. Lisätietoja: www.patomaki.fi.
Esittelen tässä kirjoitussarjan toisessa osassa tutkimuskirjallisuutta ja empiriaa, jonka perusteella pidän pätevänä hypoteesina, että hyvin iso osa vaikuttavaksi luullusta tai tarkoitetusta nykyisestä tutkimuksesta on vaikuttavuudeltaan hyvin heikkoa tai jopa negatiivista.
Lisäksi esittelen hypoteesin antia suhteessa pariin ajankohtaiseen puheenaiheeseen eli sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseen ja alhaiseen syntyvyyteen.
Jared Diamond on esittänyt valtiotason hyvinvoinnin perustaksi erityisesti suotuisaa ilmastoa ja muita maantieteellisiä syitä.
Yle julkaisi tänään hyvän esimerkin siitä, että erinomainen asiantuntemus voi jäädä turhan heikosti hyödynnetyksi, jos analyysissä tyydytään vain oman tieteenalan näkökulmaan.
Kirjoituksessa etevä psykologian professori emerita Keltikangas-Järvinen taustoittaa vanhempien toiminnan tietyn heikentymisen johtuvan "yksilöllistymisen kulttuurista", joka helposti ymmärretään asenteiden ja arvojen muutoksesta johtuvaksi ja jolle ei voi tehdä juuri mitään.
Vastoin odotuksiani herätti taannoinen mielipidekirjoitukseni (HS 9.2.2018) tiedejulkaisemisesta suomen kielellä vastarektion, eikä keneltäkään mitättömyydeltä, vaan teoreettisen fysiikan julkkisprofessori Kari Enqvistiltä (HS 11.2.2018). Mielipiteeni olivat hänestä ”yksinkertaisesti järkyttäviä”.
Neil deGrasse Tyson puhui jossain, että älykkään suunnittelun sijaan, meidän tulisi tarkastella epä-älykästä suunnittelua jumalan kohdalla. Hän antoi pari esimerkkiä, jotka alla olevassa tekstissä on osoitettu *-merkillä.
Aloin miettiä asiaa ja väitteitä kun uskovat aina sanovat, että ihminen on jumalan täydellinen luomus ja katso miten kaikki on juuri kuin meitä varten suunniteltu. Tähän ei voi kuin oikeastaan todeta, että ihanko totta?
Katselin poikkeuksellisesti presidentinvaalien viimeistä paneelia ja totesin, että populismi on kaikkein yleisintä siellä, missä siitä eniten kailotetaan. Aiheet kuten tasa-arvo, ihmisoikeudet, syrjintä, rauhanpaneelit, ilmastonmuutos, maahanmuutto ja Nato täyttävät kaikki populismin määritelmät.
Tekniikan maailma -lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan Kiina on ohittanut USA:n maailman johtavana tieteellisen julkaisemisen maana. Tekniikan maailman juttu aiheesta löytyy täältä ja alkuperäinen USA:n NSF:n tilasto täältä.
Lihoin taas jouluksi. En jouluna – ei, söin kolme kiloa jouluksi, ihan vain tavan vuoksi.
Siinä on jotakin isänmaallista, tiedättehän? Joulupukki asuu Suomessa, ja hänen tarvitsee olla runsas jottei palellu reessä. Joten kun suomalaiset sytyttelevät kynttilöitä lokakuussa, joululaulut alkavat soida, suklaa ja pikkukinkut tulevat kauppoihin… menetetään itsekuri silkasta perinteestä.
Olen pienestä lähtien ollut viehättynyt tarinoista kuten lapset ympäri maailmaa vain voivat olla. Esitin, tanssin, lauloin, luin ja piirsin, tarinoita eläen. Tarinoiden maailma psykologiamme selittäjänä vie kaikki ihmislajin lapset, nuoret ja aikuiset taas uudelle ja uudelle tietoisuuden tasolle perimätiedon ja uuden, karttuvan tiedon myötä.
Kun katselee YLE:n ajankohtaisohjelmia, ei voi välttyä ajatukselta, että ohjelmiin kutsutut asiantuntijat valitaan komppaamaan toimittajien vihervasemmistolaisia mielipiteitä. Pahaksi asian tekee se, että tiedemiehet yhä useammin esiintyvät avoimen puolueellisina tilanteissa, joissa olemassa olevan tiedon määrä pitäisi kannustaa varovaisuuteen.
Maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa ja kansalaisaktivisti. Viimeaikaisia kirjoja suomeksi: "Suomen talouspolitiikan tulevaisuus" (2015) "Eurokriisin anatomia" (uusi pokkaripainos 2013) ja "Tulevaisuuden politiikkaa" (2013), kaikki Into: Helsinki. Lisätietoja: www.patomaki.fi.