Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Selfie

Ilmaisen rahan vaikutus

Istuin puiston penkillä, miettien epävarmana tulevaisuuttani. Lentävä kamera laskeutui olkapäälleni ja otti selfien. Palkkioksi yhteiskuvasta se lupasi lahjoittaa minulle tästedes 1000 euroa joka kuukausi. Olin äimänä, mutta tuumin, että olkoon menneeksi.

Nyt viisi vuotta myöhemmin minulla on yritys, joka työllistää 52 ihmistä. Tuotteenamme ovat lentävät kamerat, jotka tarjoavat ihmisille selfiestä maksun.

Yksilökeskeisyyttä ihannoivan yhteiskunnan mädät hedelmät

Kaksivuotias tyttö oli harhaillut vilkasliikenteisellä tiellä. Autoilijat tyytyivät tööttäilemään eikä kukaan pysähtynyt auttamaan. Onneksi läheisestä kerrostalosta saapui nainen pelastamaan pienen pelokkaan tytön.

Ystäväni oli bussimatkalla, kun tuntematon mies sai sairauskohtauksen. Bussikuskin lisäksi kukaan muu ei auttanut ystävääni, vaikka hän koitti pyytää apua. Ihmiset käänsivät tylysti katseensa toiseen suuntaan. Mies kuoli lukuisista elvytysyrityksistä huolimatta.

Kokoomuksen nousukiito loppui kuin kanan lento

Varsinkin A. Stubbin valinnan jälkeen kokoomuslaiset ovat hehkuttaneet posket punaisina, että "hei, tämä on kivaa". Samaan aikaan Rädyn ja Männistön tapaus kertoi asian raadollisemman ja arkisemman puolen. Kokoomuslaisille on joka paikassa tärkeintä "minä itse ja minulle kaikki".

Ylen teettämä uusin gallup kertoo, että kokoomuksen huolella rakennettu kiiltokuva on vihdoinkin repeämässä. Kannatuksen nousukiito näyttää loppuvan kuin kanan lento.

Selfiet ja äänestäminen.


Selfien ottaminen vaalikopissa on luvatonta
yle.fi
Selfien eli netissä jaettavan omakuvan ottaminen äänestyskopissa on noussut ilmiöksi Eurovaalien ennakkoäänestyksessä. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan kopissa kuvaaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

Viisi kuvaa Suomesta

Minkä tarinan kertoisit omasta elämästäsi – tai meidän ajastamme tuleville sukupolville? Muodostuuko omasta elämästä tarinaa? Entä minkälaisia tarinoita mediamaailma meille kertoo itsestämme tai kansastamme? Löytyykö tästä punaista lankaa? Voi olla, että kuva on melko sekava. Ehkä tarinaa ei syntyisi. Ei ainakaan sellaista, jota kannattaisi kertoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä