Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Pelottelun kulttuuri

WWF pelottelee turhaan: Luonnonvarat eivät lopu.

WWF otsikoi viime vuonna: ”Maailman luonnonvarat kulutettu tältä vuodelta jo nyt loppuun.” Väite ei selvästikään pidä paikkaansa, koska jokainen voi todeta luonnonvarojen riittävän vielä tänäänkin ja voisin luvata, etteivät luonnonvarat lopu ensi viikollakaan eikä loppuminen ole näköpiirissä tulevaisuudessakaan. Tuli mieleen onko WWF:kin ryhtynyt levittämään ns. vaihtoehtoisia totuuksia maailmanlopusta kuten eräät hysteeriset ilmastonmuutosalarmistit. Harmillisesti väärä tieto levisi laajalti muualle mediaan.

Tee niin kuin sanon, älä niin kuin teen

Kuluneen viikon miljardööritapaamisessa Davosissa uhiteltiin kovin sanoin ilmastonmuutoksen aiheuttamalla kriisillä. Nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti ja koululaislakkojen julkisuuden siivittämä Greta Thunberg vaati kollektivistisia ja pikaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tätä ennen tiedevetoinen Eat-Lancet komissio julkaisi vahvasti kritisoidun suosituksen globaalista ruokavaliosta, jonka pääsanoma meille suomalaisille oli lihankulutuksen vähentäminen, jottemme liiaksi rasita maailman resursseja.

Pelottelu ilmastolla on nyt päättynyt

Ilmastotieteen kompleksisuus antaa yleiselle väärinkäsitykselle sijaa kunhan uskomukset ja harhaopit tuodaan vakuuttavasti esille? Syitä ilmastonmuutokseen pitää kuitenkin osata tarkastella monimutkaisena ympäristöongelmana ja vaatii keneltä tahansa paljon perehtymistä, jotta voisi edes erottaa säätilan ja ilmaston, helposti annetaan lyhyen aikavälin paikallisten sääilmiöiden vaikuttaa uskomuksiin ilmastonmuutoksesta tai jopa lainsäädäntöä koskien, kts. linkki!

 

Yle Uutiset ja pelottelu, nyt nuoret vanhemmat

Yle Uutiset on päivän toistanheet, kuinka nuoret vanhemmat pelkää, työttömyyttä ja jos mitä terveysasiaa.

On ikävä seurata ja kattoa ja kuunnella, kuinka ihan asiasta tehen kansalaisia pelotelhaan - elämällä, elämisestä, normaalista elähmään kuuluvista asioista tehhään ongelmia. Ja kaikki pelkää joskus. 

Tosiasia lienee, että suomalaiset voi paremminko koskhaan ja ylleensä issoin osa ellää ihan hyvän elämän. On jo elähneet vuosikymmeniä hyvin ja kuohleet sievästi pois.

Soittakaa Paranoid!

Kuunnellessa luonnonsuojelua korostavia tahoja oloni on usein hankala. Mielestäni eläinten hyvinvointi on tärkeä kysymys. Samoin otan ilmastonmuutoksen kohtuu vakavasti. En pidä ydinvoimaa riskittömänä. Ja geenimuuntelussakin on paljon asioita joita emme vielä tiedä. Mutta sitten on se tapa joilla näitä asioita ajetaan. Monilla tuntuu olevan ajatuksena sen suuntainen, että kun johtopäätös on tosi niin sitten siihen johtavat perusteetkin ovat loogisesti valideja tai relevantteja tai hyviä argumentteja.

Huudetaan kovempaa!

Vaikka oma lapsuuteni oli kaikenlaisten sävyjen värittämä, en muista kuulleeni tai lukeneeni koskaan terrori-iskuista.  Lauantai-aamuna olivat Pariisin tapahtumat jo sekä oman lapsen, että naapuriston lasten tiedossa. Tänään kouluissa lapset puhuvat keskenään, ehkä myös päiväkodissa vertaillaan tietoja. Koska informaatioyhteiskuntamme tuo lasten nenän eteen kaiken maailman pahuuden, pitää tosiasiat myöntää.

Keinot suojata lasta ovat hyvin vähissä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää usein rinnalla kulkeminen ja avoin keskustelu. Siinä jos jossain kysytään tasapainoista aikuisuutta.

Löysin rantein

- Nuoremmille sukupolville ei enää riitä eläketurvaa.

- Maahanmuuttajat vievät työpaikat

- NATO-jäsenyys sotkisi Suomen sotiin kaukomailla

- Osakekursseissa on runsaasti ilmaa

- Naisen euro on 82 senttiä

- Suomen talous romahtaa, jos ei säästetä 6 miljardia

- Kiinteistöjen arvot romahtavat: Suomessa on yli miljoona arvotonta asuntoa

- Ilman jatkuvaa liikuntaa ja painon tarkkailua kuolet paljon nuorempana

Puolueetonta uutisointia vai pelonlietsontaa?

On hyvä, että esim. kemikaalien vaaroista kerrotaan, jotta ihmiset saavat tietoa ja voivat sen perusteella tehdä parempia valintoja. Mutta miksi turhaan synnyttää pelkoa luonnonkatastrofeilla ja sodilla, joille lukija tai katsoja ei voi mitään?

 

KAIKKI MENI 3 VUOTTA!1!

Kansalaiset, tänään on tärkeä vuosipäivä! Päivälleen kolme vuotta Iltalehden mukaan KAIKKI MENI. Menikö oikeasti ihan kaikki?

Komissaari Malmströmin pelko: Radikalismi valtaa alaa EU:ssa

Europarlamenttivaalien alla sisäasiain komissaari Cecilia Malström  on nähnyt tarpeelliseksi tulla julkisuuteen ilmaisemaan Suuren Huolenaiheen: Euroopan täytyy turvata ennaltaehkäisevään toimintaan radikalismilta suojautumiseksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä