Maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa ja kansalaisaktivisti. Viimeaikaisia kirjoja suomeksi: "Suomen talouspolitiikan tulevaisuus" (2015) "Eurokriisin anatomia" (uusi pokkaripainos 2013) ja "Tulevaisuuden politiikkaa" (2013), kaikki Into: Helsinki. Lisätietoja: www.patomaki.fi.
Nyt kun Suomessakin osoitetaan aktiivisesti mieltä kansainvälisen taloustappajan, valuuttarahasto IMF:n Suomelle "suosittelemaa", rahoitussektorin päättämää aktiivimallia vastaan, on hyvä aika tarkastella IMF:n "onnistumisia" muissa maissa.
Tänään kreikkalainen oikeus tuomitsi Kreikan tilastokeskuksen ELSAT:n entisen johtajan Andreas Georgioun kahden vuoden vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ennen ELSAT:ia Georgiou oli tehnyt 20 vuoden uran tilastotieteilijänä Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä, jossa hän nousi IMF:n tilastoyksikön varajohtajaksi.
Tänään myönnettiin Kreikalle uusi 8,5 miljardin euron lainaerä. Mediassakin kuumoteltujen neuvottelujen jälkeen päädyttiin siihen että päätettiin "auttaa" kreikkalaisia. Auttaminen kuitenkin on totaalisen väärä sana. Rahaa ei nimittäin lainattu kreikkalaisten auttamiseen kuten työpaikkojen luomiseen, yhteiskunnan tukiverkon vahvistamiseen tai yhteiskunnan kehittämiseen ylipäätään, vaan edellisten lainojen takaisin maksamiseen.
Deutsche Bankin viime vuoden tulos oli noin seitsemän miljardia euroa tappiolla. Miten ihmeessä yksi yritys voi tehdä niin paljon tappiota vuodessa, ja silti jatkaa toimintaansa? Yritän kirjoituksessa valaista hieman Deutsche Bankin tilannetta.
Hallituksen budjetin julkaisu on herättänyt keskustelua ja hämmästyttävällä tavalla Sipilän hallitus on pystynyt hämmästyttävästi yhdistämään koko Suomen – lähes jokainen pitää ensi vuoden budjettia huonona. Markkinaliberaalit kokevat sen riittämättömäksi ja vihreä vasemmisto kokee sen köyhien riistoksi.
Kreikan kriisi ei ole ohi ja myös Irlannissa ja Portugalissa vallitsee edelleen massatyöttömyys. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rooli kriisin hallinnassa on noussut laajan kritiikin kohteeksi. IMF:n johtaja Christine Lagarde on joutumassa oikeuteen Ranskassa ministeriaikaisesta toiminnastaan, samalla kun eurooppalaisten ja amerikkalaisten johtoasema IMF:ssä ja Maailmanpankissa on tulossa päätepisteeseensä. Lagarde saattaa olla IMF:n viimeinen eurooppalainen johtaja.
Tänään puuhaillaan Kreikassa monella eri tasolla. Turvapaikkakaruselli pitäisi alkaa, turvapaikanhakijoiden palautukset Lesbokselta Turkkiin. Ja samalla neuvotellaan Kreikan kolmannesta 84 miljardin euron tukipaketista.
Yhteiskuntien verotusastetta voidaan arvioida ja laskea monella eri tapaa, mutta käytetään tässä Suomen kokonaisveroasteeksi lukemaa 50%.
Siten nykyisellä veroasteella jokainen Suomen BKT:n 1%:n kasvu tuottaisi julkiselle sektorille 1mrd€:n lisätulot. Kolmen vuoden 2%:n talouskasvu paikkaisi Valtiontalouden vajeen edellytyksellä, että verohyöty suuntautuisi pelkästään valtiolle eivätkä kustannukset (kuten palkat) kasvaisi. Historiallisesta näkökulmasta katsottuna 2%:n talouskasvutavoite on ihan realistinen arvo.
Maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa ja kansalaisaktivisti. Viimeaikaisia kirjoja suomeksi: "Suomen talouspolitiikan tulevaisuus" (2015) "Eurokriisin anatomia" (uusi pokkaripainos 2013) ja "Tulevaisuuden politiikkaa" (2013), kaikki Into: Helsinki. Lisätietoja: www.patomaki.fi.