Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Ukrainan sota

Jännitys kiristyy Itä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko twiittasi hetki sitten englanniksi: "By using open fire against Ukrainian vessels, Russia crossed the red line. We cannot and shall not let it go without a clear and strong response. Today our absolute priority is to get Ukrainian servicemen back." Poroshenko twiittailee ahkerasti, mutta yleensä ukrainan kielellä.

Tuon perusteella voisi olettaa, että Ukraina valmistelee jonkinlaista sotilasoperaatiota itäisessä Ukrainassa. Mikä muu voisi olla "selkeä ja vahva vastaus" Venäjän viimeaikaisiin toimiin?

Viro tuomitsee selvin sanoin Venäjän eiliset sotatoimet - mitä tekee Suomi?

Jännitys on kiristynyt äärimmilleen Venäjän hyökättyä eilen Ukrainan laivaston aluksien kimppuun Mustalla merellä. Ukraina ilmoittaa, että kuusi merimiestä on loukkaantunut Venäjän laivaston avattua tulen. Venäjä on takavarikoinut kolme ukrainalaista laivaa. Venäjä on myös estänyt kaiken laivaliikenteen pääsyn Mustalta mereltä Asovanmerelle.

Venäläislehti: Itä-Ukraina äänestää pian liittymisestä Venäjään

Venäläisen gazeta.ru:n mukaan Donbassin alueelle Itä-Ukrainaan kaavaillaan kansanäänestystä Venäjään liittymisestä. Lehden lähteet Kremlissä kertovat, että äänestys on määrä pitää viimeistään marraskuussa. Näin haudattaisiin paljon puhuttu Minskin sopimus syvälle roskakoriin.

Joidenkin mielestä Minskin sopimus tuhoutuu jo Donbassin alueen eli Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" paikallisvaaleissa 18 lokakuuta. Vaaleja ei järjestetä Ukrainan lakien mukaan, kuten Minskissä sovittiin. Ukrainan hallinnon kannattajia ei niissä hyväksytä edes ehdolle.

Mitä Minskin jälkeen?

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko viettää tänään ainakin osan Ukrainan itsenäisyyspäivästä Berliinissä. Hän tapaa siellä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden. Koolla on Ukrainan kriisiä käsittelevä "Normandian formaatti," paitsi että yksi on joukosta poissa: Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Donetskin separatistit täyteen taisteluvalmiuteen

"Donetskin kansantasavallan armeijan" kaikki yksiköt on tänään asetettu täyteen taisteluvalmiuteen, kertoo separatistijohtaja Vladislav Brig Vzgljad-lehden pari tuntia vanhan uutisen mukaan. Ukrainan "suuren sodan" mahdollisuudesta on puhuttu tänään paljon mediassa ja Twitterissä, katso linkit ja käytä tarvittaessa kääntäjää.

Suurlähettiläs puuttui Ylen Krim-uutisointiin

"Ukrainasta vyöryy laitonta työvoimaa Krimille," töräyttää Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen Krimille päivätyssä uutisjutussaan. Twitterissä juttu herätti pienen haloon: ovatko ukrainalaiset laittomasti omassa maassaan? Kansainvälisen yhteisön lähes yksimielisen tulkinnan Krim on Ukrainan aluetta, Venäjä vain miehittää sitä laittomasti.

Mannisen jutusta ärähti myös Ukrainan Helsingin suurlähettiläs Andrii Olefirov -englanniksi:

Saksalaiset ottavat etäisyyttä Natoon

Amerikkalainen Pew Research-laitos on tutkinut eurooppalaisten suhtautumista Natoon ja kiristyneeseen kansainväliseen tilanteeseen. Saksassa tulokset ovat herättäneen kohun: saksalaiset suhtautuvat hyvin nihkeästi Naton turvatakuisiin siltä osin, kun koskevat Natoon kuuluvia Venäjän naapurimaita.

Mistä presidentit keskustelivat?

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ja Suomen presidentti Sauli Niinistö keskustelivat rauhanturvaajien lähettämisestä Donbassin alueelle, kertoo otsikossaan ukrainalainen uutistoimisto Unian. Lisäksi Niinistö vakuutti Unianin mukaan, että Suomen uusi hallitus tulee jatkossakin Ukrainan alueellista koskemattomuutta, Minskin neuvotteluprosessia ja Venäjän-vastaisia pakotteita sen takia, ettei Venäjä noudata Minskin sopimuksia.

Unianin mukaan Poroshenko ja Niinistö korostivat 40 vuotta täyttävien Helsingin ETY-päätösasiakirjojen tärkeyttä.

Ukrainan separatistit hyökkäävät Donetskin suunnalla

Ukrainalaisten ja venäläisten lähteiden mukaan separatistit - tai "Novorossijan asevoimat" - ovat aloittaneet tänä aamuna hyökkäyksen Marinkan kaupunkiin. Marinka sijaitsee kymmenen kilometriä Donetskin kaupungin lounaiselta laidalta länteen.

Ukrainalaisen Unianin mukaan Marinkan hallinnasta taistellaan. Separatistien mukaan Marinka on jo "täysin vapautettu" ja hyökkäys jatkuu kohti länttä Krasnohorivkaan ja Kurahoveen. Separatistien mukaan myös Maksimiljanivkassa ja Georgijevkassa taistellaan.

Separatistijohtaja haluaa lisää alueita Ukrainalta

"Slovjansk, Kostjantinivka, Krasnoarmiisk - ne ovat kaikki Donetskin kansantasavallan kaupunkeja. Jos jää mahdollisuus vapauttaa ne politiikalla, me tulemme sen käyttämään. Heti kun syntyy käsitys siitä, että se on mahdotonta, tehdään päätös alueiden vapauttamisesta."

Näin uhoaa maastopuvussa viihtyvä Donetskin pomomies Aleksandr Zahartshenko. Kuten kartasta näkyy, mainitut kaupungit ovat kymmeniä kilometrejä Ven... anteeksi separatistien hallitseman alueen ulkopuolella. Minskin tulitaukosopimuksesta ei taida olla enää mitään jäljellä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä