Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Työaikalaki

Töitä ilman turhia taukoja!

Missä ajassa autonkuljettaja väsyy niin paljon, että on pidettävä tauko? Vastaus ei liene yksiselitteinen. Väsymyksen asteeseen vaikuttavat aina tarkastelun kohteena olevan henkilön henkilökohtaiset ominaisuudet. Toinen kokee väsymystä jo parin tunnin ajon jälkeen kun toinen voi ajaa tuntikausia yhtä skarppina kuin liikkeelle lähtiessään.

Näillä eväillä seuraava ”torikokous” tuskin vain yhden päivän mittainen osa 1/2

Maan oikeistohallitus kaavailee siis muutoksia työsopimuslakiin, työaikalakiin ja YT-lakiin. On sinänsä hienoa, että hallitus viimeinkin ainakin sanoissansa on pienyrittäjän asialla. Ikävää on se, että hallitus yhä perustaa päätöksensä vääriin ja yksipuolisiin tietoihin, jopa suoranaisiin valheisiin, kuten se teki KiKy:n ja aktiivimallin kanssa.

Työaikalaki, hallituksen purettava korporatismia ja kunnioitettava perustuslakia

Työelämän vaatimukset muuttuvat tekniikan, tapojen ja työn luonteen muuttuessa. Työaikalaki on 90- luvulta eikä se täysin vastaa nykyajan työntekijöiden ja -antajien tarpeita. Hallituksen uudistustyö on kohdallaan ja monissa kohdin on löytänyt oikeat ongelmat. Nykylainsäädännön ongelmia ovat byrokratia, liika yksityiskohtaisuus sekä erityisesti säädösten lähtökohdat jossa työtä tehdään vain työnantajan määrittelemässä paikassa.

Vastaukset vain eivät ole sitä mitä on tarpeen olla.

Työtä tullaan tekemään vain tarvittaessa

Hyytävä otsikko, varsinainen lööppi, mutta liian totuudellinen, kun katsomme kiihtyvää automaatiota, digitalisaatiota ja lopulta robotisaatiota, joita tehostetaan entistä itsenäisemmiksi nostamalla tietojärjestelmien kellotaajuuksia eli sykettä.

 

Sykkeiden nostolla taas kehitetään yhä enemmän tietojärjestelmien itsekorjaavia ohjelmistoja määrittämään erilaisia liikeratoja ja säätöjä, joilla taas tehostetaan tuontantoa – siis enemmän ja nopeammin, näinkö?

 

Mihin meitä ihmisiä tarvitaan?

Maailman paras työministeri

Kiva kaveri ei onnistunut saamaan työryhmää yksimieliseksi. Kiva ei aina ole välttämättä paras. Kun kaikilla on kivaa, ei mitään tule valmiiksi.

Työaikalain uudistuksia pohtinut työryhmä ei päässytkään yksimielisyyteen. Kaikki olivat vastaan ja niin työnantajat, työntekijät kuin yrittäjät esittivät eriävän mielipiteen.

Suurin ja kaunein keskusjärjestö SAK ilmoitti suhtautuvansa esitykseen hyvin kriittisesti.

Miksi?

Miksi näitä tällaisia uutisia ja uudistuksia tehdään?

Uskallatko noudattaa lakia?

Syksyn aikana on tehty joitakin paikallisia sopimuksia työajan pidentämisestä työpaikoilla. Työaikalaki on aikoinaan laadittu suojelemaan työntekijöitä työnantajan ja muiden tahojen mielivallalta. Ajantasaisessa työaikalaissa on muuan mielenkiintoinen mahdollisuus jokaisen työntekijän irtautua jo tehdystä paikallisesta sopimuksesta. Ote pykälästä alla. Katso erityisesti viimeinen lause: ” Työntekijällä on kuitenkin oikeus noudattaa aikaisempaa työaikaansa, jos hän ilmoittaa siitä työnantajalle viimeistään kahta päivää ennen sopimuksen soveltamista”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä