Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Syriza Eurokriisi

Uusi IMF-raportti: Varoufákis oli oikeassa, troika toimi väärin

Kreikan kriisi ei ole ohi ja myös Irlannissa ja Portugalissa vallitsee edelleen massatyöttömyys. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rooli kriisin hallinnassa on noussut laajan kritiikin kohteeksi. IMF:n johtaja Christine Lagarde on joutumassa oikeuteen Ranskassa ministeriaikaisesta toiminnastaan, samalla kun eurooppalaisten ja amerikkalaisten johtoasema IMF:ssä ja Maailmanpankissa on tulossa päätepisteeseensä. Lagarde saattaa olla IMF:n viimeinen eurooppalainen johtaja.

Kreikka jatkaa euromaiden lypsämistä

Arvuuttelu Kreikan ja euroalueen kohtalosta on kiihtynyt sen jälkeen, kun varmistui, että kreikkalaiset kieltäytyivät kansanäänestyksessä suostumasta velkojien ehtoihin lainaohjelman jatkamiselle. Moni kannunvalajista ennakoi äänestystuloksen johtavan maksukyvyttömyyden tilassa olevan Kreikan eroon euroalueesta (Grexit). 

Euroopan talous- ja rahaliitto (EMU) on Euroopan Unionin (EU) poliittinen ydinhanke. Sen tuskin annetaan kaatua eikä sellainen ole näköpiirissä. Euroalue pidetään koossa lähes keinolla millä hyvänsä.

Syrizan vaaliohjelma

Kreikassa vaihtui valta ja Suomessa ihmetellään, mitä seuraavaksi. Vasemmistoliitto on nyt suomentanut Syrizan Thessalonikin-ohjelman, josta itsekukin voi sitten vetää omat johtopäätöksensä.

https://www.dropbox.com/s/tbwv9lwfp2dsqdh/Syrizan%20Thessaloniki%20%20oh...

 

Kreikkalaisia on nyt viitisen vuotta kuritettu, joten ei liene ihme, että kansa kaipaa muutosta parempaan. Syriza lupailee vahvaa elvytystä ja suurta sosiaalista pakettia sekä lainojen uudelleenjärjestelyjä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä