Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Ranskan vaalit

Ranska marssii

Ranska ei ollut sitten valmis vielä Le Penin voittoon, ja "en marche" päätyi voittoon.  Antaa nuoren Macronin  nyt näyttää, mihin hän pystyy, uskoa itseensä ja rohkeutta häneltä ei ainakaan puutu!  Ja täytyy myöntää:  Se, että puolue on perustettu hänen toimestaan vuosi sitten ja näin suuri  suosio, se on kyllä ihailtavaa.  Vaikka en uskokaan, että Ranskaa hänen reseptillään pelastetaan, tai Eurooppaa - nyt hänellä on mahdollisuus osoittaa mielipiteeni vääräksi .

Hakkerit haastavat poliitikot

Venäjä nousee puheenaiheeksi kaikissa merkittävissä vaaleissa. Uutiset venäläisessä mediassa kertovat, että hakkerointi – sähköpostitilien avaaminen ja väärennettyjen asiakirjojen lisääminen kiinnostaa. Syytökset venäjänkielisten Excel-taulukoiden käyttämisestä vuotopakettien koostamisessa näyttävät ohjaavan meidänkin ajatteluamme.

Kuka pääministeriksi Ranskassa?

Sen lisäksi, että Ranskassa presidentin valintashow käy kiihkeänä, on spekulointia riittänyt myös seuraavasta pääministeristä. Miten yksituumaisen ja muutoskykyisen hallituksen tuleva presidentti saa käsikassarakseen, vaikuttaa eniten maan tulevaisuuteen. Koska Macron – ainakin minua kiinnostaa enemmän, katselin millaisia ehdokkaita pääministeriksi näyttäisi olevan vahvoilla. Le Figaro lehden mukaan kärkipaikkaa pitävät Francois Bayrou ja Jean-Yves Le Drian. Kokeneita vaikuttajia ministerinposteja myöten.

Ranskan presidentinvaalit – Marine Le Penin voitto ei näytä enää mahdottomalta

Ranskalainen televisio näyttää joka päivä uutisia kevään tulevista presidentinvaaleista. Minulla on perheeni kanssa tapana juoda iltatee television ääressä ja seurata pikkuhiljaa huhti-toukokuussa pidettävien vaalien etenemistä. Viime viikolla ranskainen media kohahti oikein kunnolla viimeisimpien kannatustilastojen tullessa julki; uuden mielipidemittauksen mukaan 26 prosenttia äänestäjistä antaisi vaalipäivänä äänensä oikeistopopulisti Marine Le Penille – mutta minkälaisin seurauksin?

 

Macron, Mikkel ja Marin

Aika lauhaa.

Ikäpolveni lopetti osaamisensa politiikassa yhteisten asioiden hoitamisena niihin aikoihin, kun itse tulin mukaan: 1980-luvun puolessavälissä. Sen saattoi nähdä, kokea ja haistaa. Siitä huolimatta me yritimme tätä maailmaamme tuhota kahden laman verran, kun isoveljillemme riitti Vietnam.

Nicolas Sarkozy tähtää takaisin Ranskan presidentiksi

 

Ranskan edellisen  presidentin Nicolas Sarkozyn keskustaoikeistolainen UMP-puolue (Suomen kokoomuksen veljespuolue) on  voittamassa Ranskan aluevaalit.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä