Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Poliittinen talous

Taloustieteen imperialismista ja ryhmäajattelusta Suomessa

”Koska talous tutkimuskohteena on avoin järjestelmä, sen tutkimusta ei voi jättää yksin taloustieteilijöille. Pikemminkin taloustutkimus edellyttää moniarvoista poliittisen talouden ymmärrystä siitä, mitä ’talous’ on.”

Vítor Neves ”Economics and interdisciplinarity”

Mitä taloustiede on?

Osallistuin 25.11. Kalevi Sorsa -säätiön järjestämään ”Taloustiede kriisin jälkeen” -seminaariin, jossa oli ilmeisesti tarkoitus käsitellä taloustieteen kehitystä vuosien 2007 - 2009 finanssikriisin jälkeen. Seminaarin pääpuhujan (Devrim Sakir Yilmaz) alustuksesta paljastui kuitenkin varsin nopeasti tilaisuuden todellinen tarkoitus. Alustaja vääristeli ja muunteli nykyisen taloustieteen lähtökohtia, teorioita ja tutkimustuloksia tavalla, jota harvoin akateemisissa piireissä pääsee todistamaan.

Krimin kriisi!

Jotain uhkaavaa, mutta samalla myös farssinomaista on siinä tavassa, millä osa maailmasta on yhtäkkiä vaarassa suistua uuteen Krimiin sotaan.

 Ensimmäinen Krimin sota (1853 –1856) alkoi, kun Venäjän imperiumi halusi asettua Ottomaanien valtakunnan alueella asuvien kristittyjen ”suojelijaksi”. Ottomaanit julistivat sodan Venäjälle, luottaen Ranskan ja Iso-Britannian tukeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä