Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Onnea Viro!

Viro – 100 vuotta ensimmäisestä Itsenäisyysjulistuksesta

Viron yli marssittiin – niin lännestä kuin idästä. Ensimmäinen itsenäisyys kesti yhden päivän ja sitten Saksa marssi yli … Myöhemmin Viro miehitettiin ”puolustustaktisista syistä” - tällä kertaa idästä. Josif Stalinin Neuvostoliitto halusi turvata Leningradia, Itämeren helmeä - Adolf Hitlerin Saksan kolmannelta valtakunnalta … Eestiläiset tekivät viisaasti ja säästivät itsensä sodalta ja antautuivat kaukokatseisen viisaasti … *

 

Viro sydämessä

Eestin valtiollinen taival on saanut nyt 100 vuoden iän! 100 onnentoivotusta! Elagu vaba Eesti!

Eestin (Viron) muistaminen tuo aina toivoa mieleen: yhtenäistä kansaa ei voi voittaa härskikään miehittäjä! Itsenäisyys voi aina syntyä uudestaan kunhan kansallinen itsetietoisuus säilyy!

Suurena juhlapäivänä kannattaa toivoa suuria ja unelmoida mahdottomia. Eräs tällainen voisi olla se, että molemmissa maissa panostettaisiin molempien kielten oppimiseen.

Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015

Viron tasavallan perustamisjulistus, jonka Viron maapäivien pelastuskomitea julkaisi helmikuun 23. päivän iltana 1918 Pärnussa. Seuraavana päivänä 24. helmikuuta julistus painettiin ja julkaistiin Tallinnassa, jolloin siitä tuli myös virallinen juhlapäivä. Tätä päivää juhlitaan  nyt Viron uutena itsenäisyyspäivänä.

Toukokuussa 1990 osa vuoden 1938 perustuslaista palautettiin voimaan ja nimi muutettiin Viron tasavallaksi. Virosta viimeiset Venäjän joukot vetäytyivät elokuuhun 1994 mennessä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä