Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntarakenne

Vaalipäivän kunniaksi kriittinen sana sote-uudistuksesta

Vaalien jälkeen sote-uudistus tulee riisumaan kunnilta suurimman osan niiden rahoista ja vallasta. Vasemmisto kritisoi sote-uudistusta siitä, että se johtaa yksityistämiseen, edistää terveyskonsernien bisnestä ja lisää eriarvoistumista. Lisäksi pakkoyhtiöittäminen tarkoittaa käytännössä demokratian purkamista.

Olen samaa mieltä. Lisäksi uudistus todennäköisesti nostaa kustannuksia, mihin VM tulee vastaamaan lisäleikkauksilla. Tämä kierre tulee asettamaan julkiset terveyspalvelut ajan myötä aina vain huonompaan asemaan.

Katso miten oma kuntasi on kaatunut!

Suomen Kuvalehti julkaisi listaukset 57 kaatuvasta kunnasta. Jutun oli kirjoittanut Eeva-Liisa Hynynen, jonka SK kertoo olevan kuntatalouteen erikoistunut vapaa toimittaja. Aineisto perustui puolestaan Timo Aron selvitykseen. Nämä kaatuvat kunnat (kuudesosa Suomen kunnista muuten) oli Aron selvityksen perusteella piirretty kartalle.

Luovutaan sotesta

Luovutaan koko sotesta

Sote uudistusta on kyhnätty kohta kymmenen vuotta. Siihen on laitettu niin paljon työtä, että vastaavalla olisi jossain hyödyllisessä toimessa saatu paljon hyvää aikaan.

Sotehan on alun perin alkemiaa. Siinä yritetään yhdistää, integroida niin kuin hieno termi kuuluu, toisiinsa yhteensopimattomia asioita:

  1. Erityisen syvää lääketieteellistä osaamista vaativa erikoissairaanhoito, jota ihminen tarvitsee korkeintaan muutaman kerran elämässään.

Kuntien vallassa

Nykyeduskunnassa on 162 kansanedustajaa, jotka samaan aikaan ovat kunnissaan ja maakunnissaan merkittävissä päättäjäasemissa.

Nykyinen laki takaa kunnille itsehallinnon eikä sitä ole kuluneella kaudella haluttu muuttaa - tai siis kyetty muuttamaan: onhan siinä ollut tuppurainen tappuraisen takuumiehenä ja -naisena.

Kummallekin äänet kertyvät kuntalaisilta.

 

Kuntauudistus ei kuole

Tänään 6.2.2015 vietämme kyseenalaista muistojuhlaa sen kunniaksi, että tasan 150 vuotta sitten ”ylösluettiin” kaikkien Suomenmaan kirkkojen saarnastuoleista ”Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallishallituksesta maalla. Annettu Helsingissä, 6 p:nä Helmikuuta 1865”.

Kelvoton kuntavertailu Ylen Uutisissa, Espoo Ranuan kummiksi

Yle Uutiset oli tilannut laskelman kuntien valtionosuuksien ja kuntaverojen suhteesta kunnittain. Juttu sai arvovaltaa siitä että taulukkolaskutoimitus oli tehty oikein tohtorisvoimin.

Lopputuloksena saatiin lista, jonka kärjessä ovat Espoo ja Kauniainen, jotka kattavat menonsa verotuloillaan ja hännän huippuna Ranua, joka tarvitsee valtionapuja kaksi kertaa omien verotulojensa verran.

Yhteistyöllä kunta uudistuu

Etelä-Karjalan kuntarakenneselvityksen teemaraportit on tutkittu, kuntakierrokset ja kuntien kuulemiset on pidetty.  Nyt on aika katsoa talouden näkökulmasta, mitä palveluja kunnassamme järjestämme lakisääteisten palvelujen lisäksi. Toiseksi mietittävä tarkkaan, miten pystyisimme järjestämään lakisääteiset palvelut ja muut mahdolliset palvelut tuottavammin ja tehokkaammin. Kolmanneksi pohdittava yhdistytäänkö kuntaliitoksella tai millaista yhteistyötä palvelujen järjestämisessä maakunnassa tai ympäristökuntien kanssa pystymme tekemään tiukan talouden raameissa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä