Heikki Patomäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Asiantuntemus

TEM pihalla t&k-vertailuista

‪Eri maiden T&K-panostuksia ei voi vertailla, koska niiden toimialaprofiilit eroavat ja siksi panostustarpeet  ovat erilaisia: 

”Suomi on selvästi jäämässä kilpailijamaista jälkeen, kun verrataan yritysten panostuksia tutkimus- ja innovaatiotoimintaan”. ‬TEM

Kilpailuttaminen periaatteena; toimiiko se milloin ja kuinka hyvin?

Valtaosa somettajista täällä haluaa iskeä suoraan asiaan: faktoihin ja mielipiteisiin ja perusteluihin, kohteena tietty tarkoitus. Ihan hyvä niinkin.


Systeemiajattelu on sitä yleisempi pohdinnan tapa, mikä ei aina tuota valmiita ratkaisuja, mutta parhaimmillaan hyviä malleja (best practice), joista olisi iloa kaikissa sekaannuksissa.

Tuulivoimala on teknologinen harha

Suomessa rakennetaan nyt tuulivoimalle uutta tukijärjestelmää tuulivoimaloita pyörittämään. Vaikka tällaista tuetaan, tuulivoima on puhdas väärinymmärrys, kaikki tuulivoima-alueet eivät tuota voittoa koskaan tuesta huolimatta. 

Asiantuntijoita, onko heitä?

Miksi asiantuntijoiden arvostus vaikuttaa vähentyneen?

Miksi joskus moitiskellaan "kaiken maailman dosentteja"?

Mistä johtuu se, että mieluummin kuunnellaan tunteisiin vetoavaa höperehtimistä, kuin faktoja?

Olen tähän koonnut joitain oletuksia, eli hypoteeseja siitä, että miksi asiantuntijoita ei ehkä arvosteta, kuten aikaisemmin.

Osa johtuu siitä, että moni ei ymmärrä, mitä tiede on tai kuinka tiede toimii.

Tutkimuskoosteet puoltavat - vuoroasuminen on lapsen etu

Lapsen etu ja sen vastaisuus - ja niihin liittyvät näkemykset elävät sitä mukaa kuin tutkimustieto ja sen omaksuminen etenee - ja ei etene.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä