Heikki Patomäki

Haaste Arto Luukkaselle: julkinen vedonlyönti Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Arto Luukkanen kirjoitti eilen Lapin kansassa, että "Venäjä voi hyökätä Ukrainaan". Hän vetoaa Pavel Felgenhaueriin, jonka mukaan "Venäjä on odottanut Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta ja valmistautunut samalla Ukrainan itäosien miehitykseen ja Odessan valtaukseen".

Luukkanen antaa ymmärtää, että hyökkäys olisi tulossa tammi-helmikuussa. Kun yrittää ennustaa tulevaisuutta, on aina täsmennettävä se aika, jonka kuluessa ennakoidun asian täytyy tapahtua.

Luukkasen kieli on myös epämääräistä. "Voi hyökätä" ei kerro mitään siitä, kuinka todennäköisenä Luukkanen tätä hyökkäystä pitää. Jos todennäköisyys olisi esimerkiksi vain 0.1%, on silti edelleen mahdollista, että Venäjä hyökkää, vaikka se olisikin hyvin, hyvin epätodennäköistä.

Ehdotan vedonlyöntiä. Luukkanen täsmentää aikarajan ja varmuutensa asteen prosentteina. Se määrää vedonlyöntikertoimen. Laitan likoon 100 euroa. Jos Luukkanen esimerkiksi pitää hyökkäyksen todennäköisyytenä 90%, on kerroin 1-9, eli minun sataseni hänen yhdeksääsataansa vastaan.

Sopisiko tällainen pieni koettelu tulevaisuuden ennustamisella, Arto?

Terveisin,

Heikki

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä idea.

Tämän voisi jopa laittaa esim. Ladbrokers:in, jotta kaikki voivat osallistua.
Toki pitää ensin määritellä tarkasti, mitä "hyökkääminen" tarkoittaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Kun yrittää ennustaa tulevaisuutta, on aina täsmennettävä se aika, jonka kuluessa ennakoidun asian täytyy tapahtua."

Kuten meren aallot, myös aika-avaruuden aallot eivät ole ennustettavissa. Niiden harjat loitontuvat ja lähentyvät, nousevat ja laskevat toisiinsa nähden ja kuten sääennusteissakin vasta h-hetken lähestyessä voi tietää tarkemmin mihin kohtaan aikajanalla mikäkin aallonharja osuu. Sääennustuksien tapahtumien ketju on yleensä oikea, kun ottaa huomioon tämän venyvän aikajanan ilmiön.

Tulevaisuuden tapahtumien ennustaminen ei edellytä, että myös tapahtumien ajankohta pitäisi lyödä päivälleen lukkoon että ennustus olisi oikea.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

En vaadikaan, että tässä ennustetaan jotain päivää tai viikkoa, milloin hyökkäyksen pitäisi tapahtua. Riittää, että Luukkanen täsmentää takarajan, mihin mennessä hyökkäyksen olisi pitänyt tapahtua. Jos se esimerkiksi sijoittuu vuoteen 2050, meillä on pitkä aika odottaa...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän Suomikaan hyökännyt Aunukseen 20-luvulla, sillä retkelle osallistuneet upseerit erosivat palveluksesta ennen retkeä, sama metelmä on käytössä Venäjälläkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Ei hyökännytkään, vaan 1919.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Kuikka, väität siis Suomen hyökänneen pilkkua viilatessasi, toivottavasti pystyt myös toteen näyttämään hyökkäyksen tapahtuneen valtion taholta..

Käyttäjän JouniMarjanen kuva
Jouni Marjanen

Vähän ihmeellinen vedonlyönti, kun venäjä on jo aloittanut sotatoimet Ukrainaa vastaan ja sotaa käydään jatkuvasti.Mikään tulitauko ei ole toteutunut. Kummaltakin näköjään jäännyt lukematta ETYJ raportit. Toki on odotettavissa venäjän taholta massiivisempaa hyökkäystä. Retoriikka tällä hetkellä on hyvin agressiivista venäjän mediassa. Duuman jäseniä on käynnyt harvasen päivä uhkailemassa Ukrainaa ja Eurooppaa sodalla valtion tv kanavilla. Se jos jokin kuullostaa hyvin huollestuttavalta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Heikki, saitpa Arton hiljaseksi ainakin vähäksi aikaa!

Pieni selvennys: Ei kai Putin lähetä sinne panssariarmeijaa liput liehuen. Nythän on menossa hybridisota josta Arto ei ole ehkä kuullutkaan. Putin lähettää sinne fiksuja sotilaitaan "kuntoisuuslomalle". Lomanviettopaikkakunnilla on upeat puitteet, viiniä, laulua ja naisia. Siinä välissä lomalaiset voivat kokeilla tuomisiaan. Yksi malesialaiskone kerran tuli kielletylle lomailualueelle ja se sai rangaistuksensa.

Jos nyt isompi "humalainen" lomalaisporukka Odessassa innostuu riehumaan ja lopuksi ilmoittaa vapauttaneensa kaupungin, niin siinä se. Eihän se ollut sotaa, asialla oli paikalliset. Ei Venäjä ole hyökännyt eikä tiedä asiasta mitään.

Arto-parka on seonnut, milläs hän pystyy todistamaan että VENÄJÄ olisi hyökännyt? Hänellähän se todistustaakka on. Mutta sääli on sairautta, kyni siltä rahat parempaan talteen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

:)
Ei ollut Leo tarkoitus saada ketään hiljaiseksi (sellainen toiminta ei ole kiinnostavaa), mutta Professori Patomäelle kommenttina laitettakoon, että vedonlyöntikäytäntö yleensä vaatii selkeät rajat vedolle, jotta voittaja on yksiselitteisesti todennettavissa.
Jos olisin dosentti Luukkainen, en vastaisi tällaiseen haasteeseen ilman tarkempaa määrittelyä vedon aiheena olevista elementeistä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Dosentti Luukkaisen pitäisi osata kirjoittaa selkeämmin. Hänen pitäisi tietää että nykyisessä hybridisodassa hän eikä kukaan muukaan voi selkeästi todistaa että sinä ja sinä päivänä Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainaan. Jälkikäteen voidaan vain todeta että Odessa nyt kuuluu venäläisille.

Toivottavasti veto lyödään ja Heikki saa rahansa:)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #9

OK

Professori Patomäki tässä esitti vedonlyötihaasteen. Miten vastapuolen tehtäväksi jää vedonlyönnin kohteen määrittely? Eikö se olisi vedon ehdottajan tehtävä?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #9

Ja Sinun Leo Mirala osata kutsua henkilöä oikealla nimellä!

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Pekka Visuri on todennut minusta asiallisesti, että “hybridisota”-termi on lähinnä käsitteillä huijaamista:

“IISS:n tutkija Samuel Charap arvosteli hybridisodan käsitteen nostamista esille länsimaissa ilmentämään Venäjän strategista oppia. Hänen mielestään tosiasiat eivät puolla käsitystä, että sellaiseksi kuvattu toimintamalli olisi jotenkin tyypillistä juuri Venäjälle. Nykyaikaisissa konflikteissa käytetään, kuten ennenkin, kaikkia tilanteen vaatimia keinoja, jotka vaihtelevat suuresti. Pelkkä epäsuora tai ‘pehmeä’ vaikuttaminen vaikkapa ‘informaatiosodan’ menetelmien tuskin tuottaa tuloksia, eikä sellaisista yrityksistä edes ole havaintoja. Tällöin sekoitetaan sodan käsite tavanomaiseen mediavaikuttamiseen, ja nehän ovat aivan eri asioita. Myöskään maan valtaaminen ‘sisältä päin’ ei ole mahdollista kuin erittäin harvinaisessa tilanteessa, jollainen sattui syntymään Krimille helmikuussa 2014. Missään muualla ei samaa toimintamallia ole menestyksellisesti kokeiltu, eikä sellainen asetelma voi syntyä salaisesti. Charapin mukaan Venäjä käyttää asevoimiaan edelleen varsin perinteiseen tapaan. Viite: Samuel Charap, ”The Chost of Hybrid War”, Survival, vol. 57, no 6, December 2015 – January 2016, s. 51-58.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

On vähän kaksinaismoralistista keikkua laudan molemmin puolin. Ensin väität ettei hybridisotaa ole käsitteellisesti edes olemassa ja loppupuolella kerrot, että sisältä päin valtaaminen onnistui Krimillä helmikuussa 2014. Se uusiutui vielä uudelleen Itä-Ukrainassa ja muodosti jäätyneen konfliktin, jonka Luukkainen epäilee muuttuvan täysimittaiseksi sodaksi aseman muuttuessa.

Sinä epäilet, ettei se sellaiseksi muutu. Kaksi tieteilijää, joilla on erilaiset näkemykset. "Kiinnostuneina" jäämme seuraamaan, kumpi onkaan oikeassa ennusteluissaan. Arvauksina itse pidän molempia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Venäjä on jo hyökännyt Ukrainaan. Tälläkin hetkellä se omavaltaisesti miehittää mm. Ukrainalle kuuluvaa Krimin niemimaata.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin tää on melko mitätätön vdonlyönti, koska Venäjä on sotinut Ukrainassa jo kauan ja pitää hallussaan vieraan valtion alueita, jotka laittomasti on itseensä liittänyt.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Maailmanpolitiikan professori (vas.) vaan tarkastelee maailmaa "post Castro" -hengessä itäänpäin kallellaan.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Riipinen & Ritala: Tarkoitatteko siis, että Luukkasen tarkoitus oli ennakoida jo tapahtuneita asioita eli menneisyyttä?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Siltä näyttää, ja sinä teet saman virheen.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki
Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #17

Älä heittäydy typerämmäksi kuin olet. Yrität lyödä vetoa menneestä tapahtumasta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Onks kivaa lyödä vetoa siitä, alkaaks ihmisten tappaminen vai ei? Onks kivaa?

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

On itsestään selvää, että tämä ei ole tarkoitus. Tarkoitus on osoittaa, kuinka huteralla pohjalla vallitseva Venäjä-pelottelu on. Aikomuksia ja suunnittelua koskeva vihjailu sekä ihmisten pelottelu tulevilla vaaroilla on paljon helpompaa kuin oikeiden ennusteiden esittäminen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

Kiitos vastauksesta, hyvää joulunalusaikaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huteralla pohjalla juu, se on varsin huteralla pohjalla koko tämä blogi.

Onko kirjoittajan mielestä Venäjän viimeaikainen toiminta Ukrainassa ja Syyriassa sellaista toimintaa, mikä on tuntuu ihmisistä rauhaa rakastavan valtion toiminnalta?

Entä sotaisuus ja aluevaltaukset, matkustajakoneiden alasampumisten avustamiset, sairaaloiden ja koulujen pommittamiset, avustuskuljetusten tuhomiset ym.

Eikä tällaiset toimet juuri aiheuta ihmisissä pelkoja ja myös ahdistuneisuutta?

Jos ei tällaiset tapahtumat aiheuta pelkoa ja ihmisten avuttomuutta, niin sitten blogisti on vielä enemmän ulkona todellisuudesta, miltä tämä blogi näyttää.

Sitä ei tiedä kukaan, mitä Venäjä tulee tekemään, ja viimeaikaisten toimien jälkeen ei se pelko taida olla ihan valheellistakaan. Typerää on kuitenkin päteä sillä, että lyödään vetoa, että ei tarvitse pelätä, sitä kun ei kukaan tiedä mikä on Venäjän toimintasuunnitelma, tai no jos sen tiedät, niin silloin sinulla on ilmeisesti pysyvämpikin rakkaussuhde naapurinisäntään.

Niin ja näihin on turha vastata, mutta kun ne amerikkalaisetkin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Trumpin valinnan ratkettua ukrainalaiset heräsivät ikävään yllätykseen itäisellä rintamalla: vaaleja seuraavina päivinä tykit jylisivät ennätystahtiin.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, joka tilastoi tulitaukoloukkauksia Itä-Ukrainassa, laski lähes 3 500 räjähdystä heti vaalien jälkeen.

Tulitaukoloukkauksissa käytettiin Minskin sopimuksen kieltämiä aseita: raskaita kranaatinheittimiä, tankkeja ja raketinheitinjärjestelmiä.

Etyjin tarkkailuoperaation päällikkö
, että vaalien jälkeinen viikko oli Ukrainassa vuoden sotilaallisesti aktiivisin. Tulitauon kieltämien räjähdysten määrässä tehtiin kaikkien aikojen ennätys, Hug sanoi."
http://yle.fi/uutiset/3-9317233

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Heikki, voisitko harkita osallistuvasi vedonlyöntiin minunkin kanssani? Lyön vetoa sen puolesta, että Venäjä on jo hyökännyt Ukrainaan. Sata euroa on aivan sopiva panos, mutta voimme toki lyödä vetoa suuremmastakin summasta. Mihin osoitteeseen voin ilmoittaa tilinumeroni?

Yst. terv.

Atte

Jukka Nieminen

Heikki, voisitko harkita osallistuvasi vedonlyöntiin minunkin kanssani? Lyön vetoa sen puolesta, että Venäjä on jo hyökännyt Ukrainaan"

Mua kiinnostas tää vedonlyönti myös. Ei sun tartte kun todistaa väittees niin voit sit panna tilinumeroo tuleen. Easy money kuten sanotaan. Ja mikä parasta, jos et jostain syystä kykene väitettä todistaan niin tänne päin ei tartte maksaa mitään, ei olla pikkurahojen tarpeessa.

Käyttäjän JukkaHuhtamki kuva
Jukka Huhtamäki

Ai, eikö Venäjä olekkaan hyökännyt Ukrainaan?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Naurettavaa pelleilyä maailmanpolitiikan professorilta. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, se mitä tähän asti on tapahtunut, on ilmeistä. Venäjä liitti itseensä osan naapurivaltiostaan Ukrainasta ja käy sotaa sen alueella. Patomäki ja muut venäjämieliset yrittävät kaikin keinoin selittää, että Venäjä ei ole minkäänlainen uhka naapurilleen. Kukaan täyspäinen nyt jo tapahtuneen valossa ei usko tuota väitettä.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Minä en väitä blogissani yhtään mitään menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Todistamisen taakka on aina väitteen esittäjällä. Luukkanen väitteitä, jotka koskevat tulevaisuutta, esimerkiksi: "operaation tarkoituksena lienee Itä-Ukrainan teollisten keskusten, kuten Harkovan, ja ennen kaikkea Odessan, Hersonin tai Mykolaiv’in kaupunkien valloittaminen."

Esitän vain vedonlyöntiä siitä, tapahtuuko Luukkasen esittämän uhkakuva koskien tilannetta välittömästi Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, Venäjähän hyökkäsi jo pari vuotta sitten Ukrainaan, vaikka Putin olisikin eri mieltä...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tule Heikki rauhan rintamaan ja oikeistolaista hallitusta vastaan! http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2269...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Perustetaan kansan-liike: "Heikki---älä ole rahan vaan rauhan puolella". Kuka tulee mukaan?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Tämä oli ehkä noloin ulostulo Patomäeltä, eikä rima todellakaan ollut korkealla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Rakkauden apostoli Donald Trump on mietiskellyt mahdollisuutta myöntää Krimin kuuluvan venäläisille, koska sitä he paikallisena väestönä haluavat.

Trump oli aikaisemmin naimisissa tsekin kanssa, nyt slovenialaisen kanssa. Henkilökohtaisen itäeurooppalaisuuden asiantuntemuksensa kautta hänen ajattelunsa saattaa avata uusia näkymiä myös suomalaisten oudosti kehittyneen itsetunnon uuteen rakentumiseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Trump on soittanut Ruotsin pääministerille!

Suomalaisille ei tarvitse soitella, eikä sitä ehdi tekemäänkään ennen kuin ovat jo takkia kääntämässä.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Tämäpä on mielenkiintoinen juttu, luin sen vasta nyt maanantaina. Se on poikinut jo vastahaasteita. Epäilen, ettei alkuperäinen haastettu tohdi lähteä vedonlyöntiin.

Käyttäjän attekaleva kuva
Atte Kaleva

Heikki, tuskinpa tohtii lähteä tämä vastahaastettu professorikaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Onpa todella typerää lähteä lyömään vetoa toisten ihmisten kärsimyksistä. Voi v...u mikä kaveri. Onko Palomäki todella professori?

Käyttäjän JukkaHuhtamki kuva
Jukka Huhtamäki

Oletan, että kyse on siitä vedosta, milloin Venäjä hyökkää uudestaan Ukrainaan?

Toimituksen poiminnat