Heikki Patomäki

Valmistaudutaan sotaan?

Vajaa vuosi sitten kirjoitin blogissani, että sodan tuulet puhaltavat Euroopassa. Tänään sain puolustusvoimien ”asevelvollisrekisterin henkilökohtaisista tiedoistani”.

Kävin armeijan 1982-83 toisen kylmän sodan pahimpina hetkinä, Ylämyllyn kasarmilla Joensuun lähellä, samassa paikassa mistä Tuntematon sotilas alkaa – ja vain muutamia kymmeniä kilometrejä Neuvostoliiton rajasta. Mietin suuresti itseäni epäillen joka päivä, olinko tehnyt oikean eettis-poliittisen valinnan. Oikeutin valintaani Paasikiven ja Kekkosen linjalla, jonka mukaan Suomen armeijan ainoana tehtävänä on estää sotilasliittoja käymästä toistensa kimppuun.

No, onneksi meillä oli ihmesadeviitta, jonka kerrottiin suojelevan myös ydinsäteilyltä. Iskun jälkeen ei tarvitse kuin poimia havuja ja karistaa pölyt niiden avulla. Sen jälkeen voi vapautuneesti jatkaa taistelemista. Tilanteen hulluus oli kaikille selvää.

Minut koulutettiin vastentahtoisesti radioautoryhmänjohtajaksi. Kun lopulta pääsin armeijasta syyskuun 1983 alussa, ei mennyt kuin muutama viikko kun Euroopan suurmielenosoitukset rauhan puolesta ja varsinkin keskipitkän matkan ohjuksia vastaan näkyivät myös Joensuun kaduilla. Osallistuin tuohon poikkeukselliseen mielenosoitukseen ja näin siellä mukana myös monia entisiä armeijakavereitani.

Vähän myöhemmin Turussa opiskelijanuorukaisena allekirjoitin ”Sotareserviläisestä rauhanrakentajaksi” julkilausuman. Siinä sitouduin kieltäytymään kertausharjoituksista. Samaan aikaan olin yhä kiinnostuneempi rauhantutkimuksesta ja pian minusta tuli Rauhantutkimusyhdistyksen aktiivi, ja myöhemmin 1990-luvulla vähäksi aikaa myös muun muassa yhdistyksen puheenjohtaja.

En ole koskaan saanut kertausharjoituskutsua. Kerran minua yritettiin saada Maanpuolustuskurssille, mutta olin silloin lähdössä Australiaan asumaan.

Nyt 52-vuotiaana saan siis kirjeen Puolustusvoimilta, jossa kerrotaan sodanaikainen tehtäväni! Tosin sitä ei kuitenkaan täsmennetä: ”Tehtävät tarkistetaan mahdollisessa valmiuden kohottamisessa.”

Kun katson asiaa rauhantutkijan tai kansainvälisen politiikan turvallisuusdilemman näkökulmasta, on selvää, että menossa on prosessi, jossa osapuolet lisäävät valmiuttaan laajamittaisen väkivallan käyttöön ja korottavat panoksiaan. Puolustusvoimien kirjettä on mahdotonta olla lukemasta tästä näkökulmasta.

Varsinkin kun samaan aikaan Suomi osallistuu aiempaa laajamittaisemmin läntisiin sotaharjoituksiin, jotka on selvästi suunnattu Venäjän uhkaa vastaan. Sipilä haluaa pitää Nato-portin auki pikajäsenyydelle, ja Stubb ja Soini nyökyttelevät innokkaasti.

Venäjä puolestaan panostaa yhä enemmän asevoimiinsa ja sotilaallis-teolliseen kompleksiinsa. Aivan erityisen huolestunut olen tilanteen epäsymmetriasta. Yhdysvallat ja EU-maat käyttävät sotilasmenoihin kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin Venäjä. Monet venäläiset ovat yrittäneet kompensoida epäsuhtaa uhkailemalla avoimesti ja vastuuttomasti ydinaseiden käytöllä.

Uusin kyselytutkimus Venäjällä kertoo, että kolmannes kansalaisista siellä pelkää Yhdysvaltain sotilaallista hyökkäystä, jopa miehitystä. Luku on noussut selvästi viime vuosina. Kun kysytään mielipidettä mahdollisen sodan voittajasta, kolmasosa venäläisistä uskoo Venäjän voittoon ja vain 5% läntiseen voittoon. Noin puolet on sentään vielä jotenkin järjissään: tällaisella sodalla ei voi olla voittajaa.

Turvallisuusdilemman ydin on siinä, että ”toinen” tulkitsee ”meidän” yrityksemme kohottaa puolustusvalmiutta valmisteluna hyökkäykseen. Lewis Richardson (1881-1953) kehitti tältä pohjalta yksinkertaisen matemaattisen asevarustelumallin toisen maailmansodan alla. Se kertoo, kuinka suhteellisen pienenkin ”varmuusvaran” pitäminen voi johtaa konfliktin räjähtävään eskalaatioon hyvinkin nopeasti.

Richardson ei osannut eritellä niitä sosiaalisia ja poliittisen talouden prosesseja, jotka voivat johtaa tällaiseen tilanteeseen. Niiden pohdinnan sijasta tyydyn tässä yksinkertaisen poliittisen paradoksin esittämiseen, joka valaissee taustaprosesseja.

Paradoksi on siinä, että ”Yhtenäinen Venäjä” on kokoomuksen sisarpuolue. Sen ideologia muistuttaa kuitenkin vielä astetta enemmän perussuomalaisten ajattelua – se on eräänlaista perusvenäläisyyttä.

Kun Suomeen muodostetaan uutta hallitusta, samantyyppisten ideoiden vallitessa myös muualla, sotaan valmistautuvat näyttäisivät siis olevan peilikuvia toisistaan.

Missä on rauhanliike?

Heikki Patomäki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yllätyksekseni sain myös sen kirjeen, vaikka julkisuudessa oli mainittu, että nostoväki-ikäluokkaan kuuluville sitä ei lähetettäisi. Sanottiin, että olen reservissä ja kehotettiin minua pitämään huolta fyysisestä kunnostani sotatilanteen varalta. (Ei ihan tällä sanamuodolla).

Olin otettu ja ylpeä, kun minua ei ole muistettu tähän mennessä kuin yksillä kertsareilla 80-luvun loppupuolella.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itsenäinen sotasensuuri iski.

Toni Lahtinen

Ennen talvisotaa Suomi oli "pitänyt huolta", ettei mitään "varmuusvaraa" ainakaan Suomen puolustuskykyyn päässyt syntymään (malli Cajander, jos muistat). Silti juuri tuo "varmuusvaran" puute oli yksi merkitävimmistä syistä talvisodan syntyyn. Eli "varmuusvaran" puute johti Stalinin pelkoon siitä, ettei Suomi kykyne puolustamaan alueitaan, vaan niitä voidaan käyttää hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan (tuolloin pelko Ison Britannian ja Ranskan hyökkäyksestä, koska Natsisaksa NL:n liittolainen).
Tässä onkin hyvä opetus siitä, kuinka tärkeää uskottavan puolustuksen ylläpito on puolueettomuuteen tähtäävälle maalle. Heikoksi koettu puolustus nähdään uhkana kaikkialla, koska tällöin alue on mahdollista vallata hyökkäystarkoituksiin kriisin osapuolien toimesta. Heikko puolueeton maa on siis "ei kenenkään maata", jonka kautta vihollisen hyökkäys saataa tulla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olet varmaan tietoinen että Suomi kuten monet muutkin länsimaat viime vuosina vähensivät puolustusmenoja?
Ylämyllyltä on satakunta kilometriä rajalle. Sen takana jossakin on hyökkäysvalmis prikaati, miehet nukkuvat saappaat jalassa valmiina hyökkäämään Suomeen. Venäläiset itse joitakin vuosia sitten tiedoittivat asiasta.

Miten Venäjä voi tällaisessa tilanteessa tulkita että Suomi on hyökkäämässä? Oletko itse huomannut että itärajalle olisi koottu hyökkäysjoukkoja? Onko Suomessa samanlaista sotakiihkoa kuin Venäjällä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Professori Patomäki kirjoittaa:

"On selvää, että menossa on prosessi, jossa osapuolet lisäävät valmiuttaan laajamittaisen väkivallan käyttöön ja korottavat panoksiaan. Puolustusvoimien kirjettä on mahdotonta olla lukemasta tästä näkökulmasta."

Ai jaa? Minä taas luin sen siitä näkökulmasta, että kriisioloissa Suomen puolustusvoimien ainoa keino näyttää edes suhteellisen vakavasti otettavilta on työllistää postia.

Suomen parhaillaan muodostettava hallitus muuten näyttäisi olevan varsin maltillinen turvallisuuspolitiikan suhteen, joten en nyt järin jaksaisi olla Patomäen tavoin huolissani. Sipilän ja Soinin puolueet ovat molemmat tunnettuja siitä, että kuuma linja itänaapuriin pidetään avoinna, todennäköisesti paremmin kuin Brysselin puhelinvaihde.

Janne Suuronen

"
Missä on rauhanliike?
"

Rauhanliikkeen uskottavuus meni Venäjän (NL:n) rauhanohjusten myötä. Ja KGB-kytkösten.

Niiden Suomen "sotaan valmistautumisen kirjeiden" lähettämisestä muuten päätettiin jo pari vuotta sitten. Ennen vaikkapa Ukrainan tapahtumia; Ehkä Putin tiesi tämän ja ennalta ehkäisevänä toimena sieppasi Krimin; ihan, kuten Stalin Karjalan, Suomenlahden saaret ja Petsamon. Ihan vaan oikeutettuna ennalta ehkäisevänä toimena.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin että rauha ei ole siksi tavoiteltavaa, kun sen nimissä on tehty ihan muuta ja rauhanliikkeen "uskottavuus" on mennyttä? Ja siksi meidän pitää rauhan sijaan tavoitella sotaa?

Onko kristinusko millään tavoin oikeutettua, kun sen uskottavuus meni ristiretkien ja inkvisition myötä?

Ma kysyn.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Valmistaudutaan sotaan?"

- Valmistaudutaan vain! Se ei tietenkään tarkoita sotatilan tavoittelua. Vai että radioautoryhmänjohtaja... vieläkö toiminta tulisi selkäytimestä?

Sadeviitta ei suojaa ydinräjähdykseltä eikä -säteilyltä, mutta ehkä jossain määrin laskeumalta, siis sellaiselta Tshernobyl-kevään sateelta mallia 1986.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Uskottavaan itsenäiseen puolustukseen kuuluu myös puolustusvoimien kyky tavoittaa reserviläiset. Vuosikymmenet meille on hoettu sitä uskottavaa täysin itsenäistä puolustusta kuin mantraa.

Nyt sitten reserviläisten tavoitettavuuden testaaminenkin kirjeitse jo aiheuttaa näppylöitä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vasemmistolla politiikka hukassa ihan joka sektorilla.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Jaa rauhanliike?

Se on tällainen: |o|

Terveisin Kari Suomalainen

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Joo muistan kyllä ne rauhanliikkeen mielenosoitukset keskipitkän kantaman ohjuksia vastaan. Kumma kyllä rauhanliikkeen mielenosoitusten painopiste euro-ohjukset eli amerikkalaisvalmisteisiin Pershing -ohjukset. Pershing -ohjukset olivat vastaus Varsovanliiton Eurooppaan 1983 - 84 sijoittamille uusille SS-20 ohjuksille.

Muistan, kun Senaatintorille jotkut yrittivät osoittaa mieltä myös SS-20 -ohjuksia vastaan, niin siitähän syntyi rauhaliikkeen suunnasta melkoinen älä-mölö. SS-20 -ohjukset taisivatkin olla "rauhanohjuksia".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Senaatintorilla Terttu Mirjam Vire-Tuominen sanoi, että NL:n on pakko lisätä omaa ydinaseistustaan, mikä sai aikaan buuausten myrskyn ja hän lopetti sitten sellaiset puheet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, nykyään Vire-Tuomista kai pidettäisi vain realistina kun huomasi, että kauhun tasapainossa kauhujen pitää olla tasapainossa tai muuten ei ole tasapainoa.

Me pasifistiset idealistihörhöthän tiedämme, kuinka yksipuolinen aseistariisunta saa pahiksetkin luopumaan omista kauhuaseistaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Sama oli oma palveluspaikkani ja tulenjohto-Auk oli kovempi 6-viikkoinen rypistys kuin mikään vastaavan pituinen ajanjakso yliopistossa ennen armeijaa. Nuorempien kanssa sai tehdä töitä tosissaan, jotta RUK:n ovet aukenivat keväällä 1989.

Kertauksia on tullut tasaiseen tahtiin ja kutsulappu on taas päytälaatikossa odottamassa parin viikon päästä alkavaa mittavaa Wihuri2015-harjoitusta Joensuu-Nurmes-alueella, Höytiäisen länsipuolella.

Syksyllä pääsee tutustumaan myös viikonlopun ajaksi vapaaehtoisiin harjoituksiin, kun muuten ylennys jäisi yhden päivän päähän.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eilen ykkösellä 19.00 tuli muistutus Varsovan kohtalolla toisessa maailmansodassa. Liittolaisiin kuuluuneelta kotiarmeijalta evättiin tuki ja mylly jauhoi viiksivallun myhäillessä. Vangiksi jääneet marssitettiin sitten Aushwitchiin ja muihin keskistysleireille juuri tuohon liittolaisuuteen vedoten.
Ensimmäisen kerran nyt voiton päivän juhlallisuuksissa Putin myönsi myös liittolaisten osuuden natsismin tuhoamisessa. Taitaa olla pökäle tulossa housuun sodankoiralta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin perusteella Ilkka Kanerva, ETYJ:n varapresidentti, voisi rauhankyyhkynä viedä seuraavan viestin Venäjän presidentille ja maan pienille vihreille miehille:
1) Älkää osallistuko kertausharjoituksiin. 2) Jos kutsu silti postissa tulee, muuttakaa Australiaan.
Helppoa. :D

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Patomäki kirjoitti: "No, onneksi meillä oli ihmesadeviitta, jonka kerrottiin suojelevan myös ydinsäteilyltä. Iskun jälkeen ei tarvitse kuin poimia havuja ja karistaa pölyt niiden avulla. Sen jälkeen voi vapautuneesti jatkaa taistelemista."

Meille vajaa vuosikymmen aiemmin opetettiin, että oli oleellisen tärkeää ottaa se kuusenhavu (ehdottomasti kuusen) mukaan sinne taikaviitan alle etukäteen. Sitä myös harjoiteltiin kaivamalla kuoppia ja piiloutumalla sen kuusenhavun kanssa viitan alle riittävän monta kertaa, että kaikki varmasti muistivat sen, siis sen kuusenhavun. Kunhan sitten huitoi sillä pikku-pekkerellit, taimitänenyton, pois, saattoi taas jatkaa tappotyötä entiseen malliin.

Patomäki kysyi: "Missä on rauhanliike?"

Sitä minä olen kysellyt jo pitkän aikaa. Meitä ollaan viemässä sotaliittoihin ja olemme mukana hyökkäys- ja miehityssodassa. Samaan aikaan kellokkaamme haaveilevat, että mukaan olisi pitänyt päästä muuallekin rauhankumppanoimaan. Samaan aikaan valtaosa ihmisistä vastustaa liittoutumista.

Rauhanliikkeelle pitäisi siis olla mitä otollisin aika herättää ihmisiä aktiivisesti vastustamaan harjoitettua sotapolitiikkaa. Saisiko se uutta virtaa kun hallituksen muodostavat SSS ja jo ohjelmassaan taitavat julistaa, että armeijasta ei säästetä vaan päinvastoin, militarisoimista jatketaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Missä on rauhanliike?"

- Kreml ei ilmeisesti ole tällä kertaa kiinnostunut masinoimaan sitä 70-luvun tapaan, joten se on jäänyt muodostumatta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suora lainaus Väinö Tannerin puheenvuorosta eduskunnassa v. 1936:

"Mehän olemme maantieteellisen asemamme vuoksi pakotetut elämään tällä Suomenniemellä ja suuren valtion vieressä ja meidän täytyy katsoa, että suhteemme tähän valtioon pysyvät niin hyvinä kuin mahdollista. Nämä suhteet eivät parane sillä, että täällä jokaikisessä käänteessä heitetään syytöksiä, koetetaan ärsyttää, väitetään hyökkäystarkoituksia olevan olemassa ja kaikilla tavoilla osoitetaan, että täällä on olemassa, joskaan ei suurempaa merkitystä omaava, niin kuitenkin eräs kansalaisryhmä, joka ei harrasta hyvien välien aikaansaamista Venäjälle."

Liki 80-vuoden aikana ei ole opittu mitään hyvien suhteiden ylläpitämisestä naapuriin.

Keuhkoamme sotaa lietsovasta naapurista ja samaan aikaan unohdetaan se, että NL ei miehittänyt Suomea, vaikka olisi siihen kyennyt. Se myös luovutti vapaaehtoisesti pois sille strategisesti tärkeän Porkkalanniemen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Porkkalanniemi

Tannerin puheessa oli viisaus, jota Paasikivi ja Kekkonen sovelsivat ja kansakunta voi hyvin.

Nyt asiat ovat päin prinkkalaa ja me puremme kättä, joka voisi ruokkia meitä.

Vae victis...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jätit mainitsematta, että vaikka Neuvostoliitto vaati Tannerille kuolemantuomiota, niin Valvontakomissio tyytyikin pitkään vankeusrangaistukseen. Niin armollinen se oli hyvää ja viisasta ystäväänsä kohtaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, Saksan nerokas johtaja A. Hitler kehui Tanneria maailman ainoaksi sosialidemokraatiksi joka sotii hänen puolellaan. Ehkä sillä on tekemistä häneen suhtautumisessa?

Petteri Hiienkoski

Valitettavasti tilanne kehittyy nyt huonoon suuntaan. Varustautumiskierre näyttää lähteneen käyntiin eikä viitteitä rajoitusneuvotteluista. Erona kylmän sodan tilanteeseen on se, että hallituksella ei näytä olevan edes halua pitää isänmaatamme kiristyvän tilanteen ja mahdollisen konfliktin ulkopuolella. Pelkäänpä, että tässä ollaan kaivamassa sellaista juoksuhautaa, josta eivät kaikki elävinä nouse. Kierre pitäisi saada pysäytettyä. Poliittista halua siihen vain tuntuu löytyvän niukasti.

Toimituksen poiminnat