Heikki Patomäki

VM:n virkamiehet tekevät politiikkaa ja kahmivat valtaa

”Valtiovarainministeriön virkamiesjohto löi eilen pöytään omat madonlukunsa talouden tilasta”, kirjoittaa HS tänään 20.3. aamulla. Martti Hetemäki toteaa kasvukuilun olevan jo 18% ja vaatii kuuden miljardin euron säästökuuria.

Vaalit ovat ovella, ja tässä tilanteessa HS esittää VM:n virkamiehet poliittisena aloitteentekijänä, ja heidän aloitteeseensa täytyy poliitikkojen reagoida. Puoluejohtajat tekevätkin työtä käskettyä. Mielipiteiden kirjo ei ole yllättävä. Paljastavin on tietenkin Alexander Stubbin kommentti: ”Kokoomus on esittänyt lähes samaa omassa rakennepoliittisessa ohjelmassaan”. Kaikki muut paitsi Paavo Arhinmäki – ”leikkaukset tuhoaisivat hyvinvointivaltion” – näyttävät hyväksyvän säästöjen ja leikkausten tarpeen, eikä edes Arhinmäki esitä tässä yhteydessä ilmeistä vaihtoehtoa eli elvytystä.

Epäilyä siitä, että VM:n virkamiehet harrastavat nimenomaan kokoomuslaista politikointia, tukevat myös virkamiesten aiemmat avaukset. Esimerkiksi vuonna 2010 Martti Hetemäen johtama asiantuntijaryhmä esitti ansiotulojen rajaveroasteiden alentamista kautta linjan ja kattoa ylimmälle rajaveroasteelle.

VM:n vallan vahvistuminen alkoi 1990-luvun suuresta lamasta. Silloin Suomessa otettiin käyttöön kehysbudjetointi. Kehysbudjetointi on menonkäytön suunnittelun menetelmä, jossa eri ministeriöille valtiontaloudessa ja toimialoille kuntataloudessa osoitetaan määrärahakehys, jonka sisälle niiden pitää sovittaa kaikki menonsa. Kehykset tai raamit turvaavat sen, etteivät ministeriöt ja toimialat ylitä niiden käytettävissä olevien määrärahojen kokonaissummaa. Tämä on keskitetty tapa suunnitella valtion menoja. Sen ensisijaisena tavoitteena on rajoittaa menojen kasvua tai jopa kääntää menot laskuun.

Kehysbudjetoinnilla on ollut kaksi merkittävää vaikutusta. Ensinnäkin se on lisännyt valtiovarainministeriön valtaa suhteessa muihin ministeriöihin. Toiseksi se on toiminut tehokkaasti muun muassa sosiaali-, terveys- ja koulutusmenojen lisäämisen automaattisena rajoittimena riippumatta kuinka perusteltuja lisäykset jollekin alueelle olisivat.

VM:n virkamiehillä Raimo Sailaksesta alkaen on ollut poliittista valtaa myös monella muulla tavalla. Kuten aamun HS-juttu osoittaa, he pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa. Hallitusneuvotteluissa heillä on samanlainen asema. Jyrki Kataisen hallituksen kestävyysvaje-retoriikka oli paljolti VM:stä kotoisin.

Huomionarvoista on myös se, mitä valtiovarainministereille tapahtuu heidän ohjauksessaan. Esimerkiksi Antti Rinteen miedot keynesiläiset taipumukset unohtuivat saman tien kun hän astui valtiovarainministeriöön. Nyt Rinne tyytyy toppuuttelemaan säästöjen ja leikkausten vauhtia: ”Tilanne on vakava, mutta ei neljän miljardin sopeutusta voi tehdä yhdessä vaalikaudessa”.

Kulissien takana VM:n virkamiehet ovat pyrkineet edelleen lisäämään omaa valtaansa. Viimeisin vaihe on niin sanottu OHRA-hanke. Hanke on kehittänyt mallin, jossa ”sisältö- ja resurssiohjaus sovitetaan tehokkaasti yhteen ja vuorovaikutus poliittisen ja virkamiesjohdon välillä tiivistyy”. Ideaan kuuluu sellainen yksinkertainen hallitusohjelma, jossa vain luonnostellaan muutamia periaatteita. Tarkempi työstäminen jätetään hallituksen muodostamista seuraaviin kuukausiin.

Käytännössä tämä malli lisää VM:n valtaa entisestään. Poliitikkojen tehtäväksi tulee vain luonnostella yleisiä tavoitteita. Sen jälkeen monimutkaisen prosessin tuloksena tehdään yksityiskohtainen suunnitelma hallituksen toiminnasta. Prosessin jokaisessa elimessä ja vaiheessa keskeinen rooli on nimenomaan VM:n virkamiehillä.

Toisin sanoen kokoomuslainen politiikka tulee näin varmistettua, melkein riippumatta siitä, mitkä puolueet hallitusta vetävät.

Pidän säästökuuria ja halpatyövoimareservin luomista myös taloudellisesti järjettömänä. VM:n resepteillä ei luoda uutta tuotantopotentiaalia tai nosteta Suomea suosta. Olen kirjoittanut tästä aiemmin (esimerkiksi ”Hystereesi ja kerroin” ja ”Heikin elvytyslista”) ja jatkoa seuraa jo viikonloppuna.

Tämän blogin tavoitteena on varoittaa VM:n yhä vain kasvavasta vallasta, joka vielä osaltaan tukee EU:n aivan yhtä ongelmallista budjettikuria ja troikan talouspolitiikkaa. Mitään demokratiaa ei voi olla, jos vaaleilla ei ole juurikaan merkitystä sen suhteen, minkälaista talouspolitiikkaa noudatetaan.

Heikki Patomäki

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jokaisella VM viranhaltijalla on yksi ääni. Se on kaikki valta mitä heillä on. Siis yhtä paljon kuin blogistilla.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Näin tietysti demokratiassa pitäisi olla, mutta ikävä kyllä asia ei todellisuudessa ole lainkaan niin.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Olen tullut jo ajat sitten samanlaisiin johtopäätelmiin. On täysin demokratian normien vastaista tuo vallan keskittäminen yksiin käsiin. Juuri Patomäen mainitsemat VVM ylimmät päälliköt ovat saaneet ottaa aivan liian suuren vallan haltuunsa. Sekin pitää paikkansa, että heitä aivan ylikorostetusti nostetaan julkisuuteen ja tiedotusvälineet ovat kuin hypnoosissa kun joku tällainen "jumal-asiantuntija" suuressa viisaudessaan lausuu mitä pitää tehdä.

Ja se tekeminen on aina, siis aina sitä, että etuisuuksia ja palkkoja on saatava alennettua, muuten isänmaamme hukka perii. Muistamme hyvin Sailakset ja Buntta Wahlrosit, Sixten Korkmanit ja muut. Kaikilla heillä, sekä muutamilla muilla on ollut aivan suhteeton asema siihen nähden, että he ovat olleet "ministeriötä palvelevia virkamiehiä".

Sitten on vielä siinä ohessa tuo erilaisten asiantuntija virastojen tai vastaavien VTT, WATT, SITRA, ym. ym. Niistä haetaan "sopiva lausuma", jos poliitikoilla ei tunnu olevan "oikeaa sanottavaa". Eräs surkuhupaisa esimerkki tulee mieleen Sailaksesta jo siitä vaiheesta, kun hän oli siirtynyt eläkkeelle. Hän kehtasi antaa lausunnon muunmuassa, että "lapsilisiä olisi pitänyt alentaa aikaisemmin, kun se silloin olisi ollut helpommin tehtävissä". -- Siis pääasia, että sosiaalista hyvinvointia -- tätä meidän: vasemmiston ja ay-väen yhdessä vuosikymmenien kamppailulla luotua "hyvinvointivaltiota" olisi näiden hyväkkäiden mielestä PURETTAVA, aina vain purettava: aina vain alennettava ja säästettävä.

Mutta kun puhutaan veroista ja niiden perinnän tehostamisesta nämä samat tyypit puoltavat säännöllisesti vain "veronalennuksia". Samoin kun on kyseessä voittojen ja osinkojen verotus, niin keventää vain pitäisi. He ovat selkeästi eräänlainen rikkaiden ja tuloerojen kasvattajien "lobbariarmeija". Nyt, kun vaalit on käyty, on sillä sektorilla alettava lakaisemaan sellaisella luudalla, että edes voisivat ymmärtää pitää "pienempää suuta", jos ei ole mitään kysytty.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Tämän saman voi kirjoittaa yliopiston professorista.

Epäilyä siitä, että yliopiston professori harrastavat nimenomaan vasemmistolaista politikointia, tukeee myös professorin aiemmat avaukset.

Yliopiston professorilla Patomäestä alkaen on ollut poliittista valtaa myös monella muulla tavalla. Kuten moni HS-juttu osoittaa, hän pääsee esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia tutkimustietoa.

jne jne

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

VOIKO OLLA IHMISIÄ JOTKA NÄKEVÄT YMPÄRILLÄÄN VAIN JA AINOASTAAN SALALIITTOJA?
Kysynkin mitä pitäisi tehdä kun velkaa on paljon ja velanmaksukykyyn ei vaikuta tulevan parannusta? Siis ihan älytöntä punnertamista aikuisilta ihmisiltä.
Otetaan lisää velkaa ja elellään kuin kroisokset. Tarjotaan ilmaispalveluksia vaikka ei ole rahaa. Teeskennellään olevamme varoissamme ja todellisuus on että meillä on vain tuulen huuhtoma takapuoli! Elotonta ei voi edes elvyttää. Infrastruktuurin rakentaminen on ollut elvytyksen parhaita tuotoksia matalasuhdanteiden aikana. Velaksi porskuttaminen on kuin lähtisi Karibialle kylpemään tyhjätaskuna. Nyt virkamiehet kertovat taas madonlukuja ja sekin on joillekin paha. Pitäisikö heidän valehdella että Suomella menee hyvin?

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Rinne löi 4 miljardin leikkaukset pöytään. Nyt pitää vaatia myös leikkausten kohteet näkösälle. Mutta ei Rinnekään uskalla ennen vaaleja listojaan vilautella.
Pelkuri Rinne.
Ja niin tapahtukoon: Kepu voittaa vaalit, PerusS on kakkonen, Kokoomus kolmonen ja SDP neljäntenä. Muilla puolueilla ei ole tulevaan hallitukseen osaa eikä arpaa, mutta onko demareillakaan? Nythän Rinteen 4 miljardia merkitsee, että demarit on kovakouraisin leikkaaja, jota karttavat ainakin Kepu ja PerusS.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Minusta olisi syytä tutkia ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta valtiovarainministeriön toimet varsinkin Esko Ahon hallituksen aikana 1991-95 ja sen jälkeen. Minne katosivat kymmenet miljardit eurot, jotka valtio otti velkaa?

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187554-v...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tämän selvityksen myötä selvinnee myös se, miksi näillä VVM:n virkamiehillä on tätä valtaa. Samassa yhteydessä itsenäinen rahapolitiikkamme sai kuolin iskun ja alkoi valmistelu päätösvallan siirtämisestä Brysseliin. Nyt samaiset virkamiehet toteuttavat Bryssselin ohjeita, joita poliitikot vain myötäilevät. On ihan sama kuka näistä neljästä valtapuolueesta nousee valtaan, mikään ei kuitenkaan muutu ennen kuin tapahtuu muutos Brysselissä tai me uskallamme valita jotakin muuta kuin mitä nämä neljä vallan sylikoiraa meille yrittävät tarjota. Onneksi merkkejä myös muissa Euroopan maissa muutoksesta alkaa näkyä, meillä lienee vielä paljon opittavaa ja sitä kautta kurjistettavaa edessä.

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Siltä minustakin on tuntunut, että virkamiehet ovat kasvattaneet vain omaa valtaansa. Nyt kysynkin, miksi näin on käynyt? Eikö kaiken demokratian tausta
ole poliittinen päättäminen? Käsittääkseni Hallitus on se, joka määrää mitä tässä maassa tapahtuu, päätökset niistä tekee Eduskunta. Minua on jo jonkun aikaa ihmetyttänyt kuinka lastensuojelun sosiaaliviranomaiset voivat vain tulla ja kiireellisellä huostalla viedä lapset pois, sen jälkeen alkaa selvitys jossa vanhemmilla ei ole mitään mahdollisuutta saada ääntään kuuluviin saati esittää raportteihin merkintänä heidän kuulemisiaan. Erikan tapauksessa asiat jätettiin tekemättä, koska isoäiti oli Askolan kunnan peruspalvelujohtaja, hänen yli ei yksikään toinen sosiaaliviranomainen halunut mennä, siksi hän jäi tapettavaksi.
Nämä mitä olen ollut tukemassa ja mukana vanhemmat on suoraan syyllistetty, hallinto-oikeus ei tutki asioita kuin viranomaisen kannalta lukemalla heidän raportit, joissa monessakaan ei ole totuuden häivääkään. Raportteja saattaa olla tehtailemassa "valvoja" joka on tehnyt kaiken tapaamisten aikana, näin saatu käsitys että Äiti on juuri se mitä raportit kertovat. Tosiasiassa Äiti on tehnyt kaiken, vain raportit on tehty niin, että oikeudelle ja muille viranomaisille jää väärä kuva tästä Äidistä. Tätä tämän äidin on ollut tosi vaikea ja pitkä tie oikaista, varsinkaan kun viranomainen ei tee mitään asian oikaisemiseksi oikealle tolalleen. Tämä on tämän päivän Suomea. Virkamiehet käyttävät väärin valtaa kansalaisia vastaan kentällä ja ei tietenkään ministeriö tee mitään, koska heidänkin pyrkimys on saada valtaa politiikoista.
Haluaisin varoittaa meitä kaikkia. Tälle asialle olisi tehtävä jotain, jonkun olisi otettava vastuu tarkoitan tällä politiikkoja, ettei tämä ole tätä. Kansa ei halua tehdä töitä pelon ja epävarmuuden aiheuttaman tunteen alla.

Pekka Pylkkönen

Minusta on helppo tutkia valehteleeko blogisti-professori tässä asiassa selvittämällä esimerkiksi sitä, millaista muuttoliikettä maan rajojen yli kulkee. Voimakkaasti oikeistolainen politiikka varmaankin toisi maahan suurituloisia henkilöitä sekä yrityksiä ja ajaisi pienituloisia työskentelemään ulkomaille. Vasemmistolainen politiikka puolestaan ajaisi maasta yrityksiä sekä suurituloisia henkilöitä ja houkuttelisi maahan sosiaaliturvasta kiinnostuneita henkilöitä.

Nähdäkseni professori-blogisti valehtelee.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Talouseliitti on ohjastanut maatamme jo pitkään, viimeistään 1990-luvun alusta lähtien. Nyt on keksitty uusi tapa pelotella kansa oikeiston taakse: "talouden realiteetit".

Yhteiskuntapolitiikasta on tullut lähes pelkkää talouspolitiikkaa ja talouspolitiikka on ulkoistettu näille "faktoille", joita pitäisi noudattaa kuin luonnonvoimien edessä. "Fakta"generaattoriksi, eli talouseliitin propagandan viestintuojaksi on valjastettu VVM, jota varten tämä ohrana-hankekin on sovitettu.

Asiaa tehostaa tietysti EU, johon suomalaiset huijattiin mukaan väärin tiedoin. Sehän on osoittautunut unioniksi, jonka tarkoitus on taata oikeistolainen hallinto kaikkiin jäsenmaihinsa vaalituloksista riippumatta. Sitä tuskin kyllä-äänestäjien valtaosa olisi halunnut 1994, jos tosiasioista olisi kerrottu valtamediassa, joka päin vastoin teki tuolloin keskinäisen sopimuksen propagandasta ja asioiden vääristelystä.

Ja sama meno on jatkunut valtamediassa siitedes.

Politiikka on palautettava politiikkaan. Äänestäkää siis todellisen muutoksen puolesta.

Ei EU- ja euromyönteisille puolueille, eikä pelkkä persumainen marina EU:sta riitä.

Käyttäjän MauriMnnist kuva
Mauri Männistö

"Pidän säästökuuria ja halpatyövoimareservin luomista myös taloudellisesti järjettömänä. VM:n resepteillä ei luoda uutta tuotantopotentiaalia tai nosteta Suomea suosta." Et ole suinkaan ainoa, meitä on monta samanmielistä. Olen omassa blogissani laulanut samoja aarioita. Olen todennut asiantuntijoiden Paul Krugmanin myöten olevan samaa mieltä.

Sen nyt olen jättänyt sanomatta, "että ministerit tulevat ja menevä, mutta kansliapäälliköt pysyvät". En muistanut, että sarja "Kyllä, herra ministeri" ei ole nuorempien katsoma.

Käyttäjän ElluAutio kuva
Elina Timonen

Samaa ajattelen näistä valtiovarainministeriön miehistä. Sattuipa hyvin Kokoomukselle just vaalien alla tämä leikkauslaskelma. Antti- parka oli kuin "näpeilleen saaneen" näköinen, vaikka kyse on hänen johtamasta ministeröstä.Mitä siellä kabineteissa tapahtuu? Ettei vaan hiiret hypi pöydillä, kun kissa hetkeksi poistuu.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Vasemmisto on aina rakastanut vihan ja epäluulon kylvämistä "talouseliittiä" kohtaan - ei mitään uutta tässä suhteessa. Hohhoijaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kauan ehdittiin tottua ajatukseen, että läntisen valloitussodan viimeinen näytös olisi koettu holocaustin myötä, mutta sinikeltaisia kravatteja käyttävien yritys "läntisen" pakkokulttuurin (vanhatestamentillinen rautanyrkki: iske oikeaan, viillä vasempaan, minne vain käteni sinua ohjaa, minä Herra olen puhunut; rahan valta ja omaisuusarvon kasvattaminen yli ihmisarvon) viemiseksi Itä-Ukrainaan on osoittanut toiveet turhiksi. Uskoimme pysyvän rauhantilan EU:n myötä vakiintuneen Euroopassa, mutta se näyttää murtuneen, ellei politiikkaan saada uusia kasvoja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hienoa Patomäki, että paljastit VM:n kokoomukselaisen talouslinjan. Odotan, että sinulla olisi joku konkreettinen ehdotus miten tämä vakava ongelma poistuisi. Kuinka saadaan Suomen talouden tutkimukseen totuudenmukaista, ei kokoomuslaista tietoa ja siihen pohjautuvia oikeita ehdotuksia. Sinulta löytyi kritiikkiä, odotan parempia ehdotuksia kuin mitä blogissasi esität. (valitan, että olen tiivistänyt lainauksia)

”VM:n virkamiehet harrastavat nimenomaan kokoomuslaista politikointia”

*** Voisitko kertoa miten tämä estetään jatkossa?

”Kehysbudjetointi on menonkäytön suunnittelun menetelmä, jossa eri ministeriöille valtiontaloudessa ja toimialoille kuntataloudessa osoitetaan määrärahakehys, jonka sisälle niiden pitää sovittaa kaikki menonsa.

1) se on lisännyt valtiovarainministeriön valtaa suhteessa muihin ministeriöihin.
2) toiminut tehokkaasti muun muassa sosiaali-, terveys- ja koulutusmenojen lisäämisen automaattisena rajoittimen”

*** Pitäisikö kehysbudjetointi korvata sellaisella mallilla, joka ei lisää VM:n valtaa eikä rajoita kulutusmenoja automaattisesti?

”Raimo Sailaksesta alkaen on he pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa.”

*** Pitäisikö kieltää VM:n virkamiehiä antamasta poliittisia lausuntoja julkisuuteen?

”Jyrki Kataisen hallituksen kestävyysvaje-retoriikka oli paljolti VM:stä kotoisin”.

*** Pitäisikö VM:n virkamiesten retoriikka sensuroida hallituskelpoiseksi?

”Antti Rinteen miedot keynesiläiset taipumukset unohtuivat saman tien kun hän astui valtiovarainministeriöön”

*** Suomen valtionvarain ministerin pitää tunnustaa keynesiläistä talousoppia. (missä sitä nykyään sovelletaan käytäntöön?)

”Kulissien takana VM:n virkamiehet ovat pyrkineet edelleen lisäämään omaa valtaansa. ”sisältö- ja resurssiohjaus sovitetaan tehokkaasti yhteen ja vuorovaikutus poliittisen ja virkamiesjohdon välillä tiivistyy”. Ideaan kuuluu sellainen yksinkertainen hallitusohjelma, jossa vain luonnostellaan muutamia periaatteita. Tarkempi työstäminen jätetään hallituksen muodostamista seuraaviin kuukausiin.”

*** Miksi se on pitänyt tehdä kulissien takana? Miksi VM:n virkamiesten valta lisääntyy jos vuorovaikutus poliittisen ja virkamiesjohdon välillä tiivistyy?

”Poliitikkojen tehtäväksi tulee vain luonnostella yleisiä tavoitteita. Sen jälkeen monimutkaisen prosessin tuloksena tehdään yksityiskohtainen suunnitelma hallituksen toiminnasta. Prosessin jokaisessa elimessä ja vaiheessa keskeinen rooli on nimenomaan VM:n virkamiehillä. Toisin sanoen kokoomuslainen politiikka tulee näin varmistettua, melkein riippumatta siitä, mitkä puolueet hallitusta vetävät”.

*** Kovin pistät, Patomäki, halvalla tulevia ministereitä. Prosessin jokaisessa vaiheessa poliitikkoja viedään kuin pässiä narussa kohti kokoomuslaista politiikkaa. Annat kuitenkin poliitikoille oikeuden luonnostella yleiset tavoitteet. VM:n virkamiehet tekevät sitten yksityiskohtaisen suunnitelman ”kokoomuslaisittain”. Heheh aivan kuin ”väärin sammutettu”.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

1608 ääntä, ei jatkoon.

Eiköhön äänestystulos kerro sen, että Suomalaiset eivät halua Kreikan tielle.
Vasemmisto haluaa.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Huomioitavaksi: Olemme eläneet MONOKULTTUURISSA. Nyt on aika vaihtaa suuntaa ja vapauttaa myös pientoimijoiden, tekijöiden ja keksijäinnovaattoreiden osaaminen panoksiksi omaan maahamme Suomeen! – Keksijäinnovaattorit ovat jääneet hankedynastioiden jalkoihin, missä raha on jaettu suuresti kankkulan kaivoon. Nyt on muutoksen aika.

Räskä Arat

Tuo Valtiovarainministeriön virkamiesten vallankäyttö on kasvanut kummallisen suureksi. Syntyy vaikutelma megalomaniasta kyseisessä ministeriössä. On mennyt nurinkuriseksi ministeriöiden marssijärjestys. Tässä rinnastuksena yritys. VVM:hän on eräänlainen valtion taloushallinto tai tilitoimisto. Nyt on tilanne, missä tilitoimisto tai taloushallinto on alkanut ohjeistaa markkinointi-osastoa, tuotannon puolta ja toimitusjohtajaa. On tapahtunut se vanha ilmiö. Kun on tarpeeksi kauan ollut töissä jollain työpaikalla, niin sitä alkaa hiljalleen omistaa tuota työpaikkaansa. VVM:n virkamiehet ovat alkaneet mieltää verovaroja omikseen ja jakavat sitten sitä siten kuin he itse parhaaksi näkevät. Tuollainen on varsin yleistä inhimillisessä käyttäytymisessä. Nyt on käynyt niin, että kyseisiltä virkamiehiltä ovat hävinneet rajat. He ovat alkaneet potkia yli aisojen. Vallassa olevien poliitikoiden on kiireesti asetettava nuo rajat heille uudestaan. Pudotettava VVM:n virkamiehet takaisin maan pinnalle.

Toimituksen poiminnat