Heikki Patomäki

Kreikka ja SDP:n moraalinen vararikko

”Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan ilta tolkulla ilman että löytyy ratkaisua”, totesi valtiovarainministeri Antti Rinne eilen Brysselissä. ”Ihminen” tässä lausahduksessa viittaa Rinteeseen itseensä ja muihin eurojohtajiin Brysselin kokoushuoneissa. Työttömillä, kodittomilla, sairailla ja nälkäisillä ihmisillä Ateenan kaduilla ei tässä ajattelussa ole sijaa.


Rinteen edeltäjä Jutta Urpilainen, yhdessä Jyrki Kataisen kanssa, teki kaikkensa kiristääkseen Kreikan ruuvia äärimmilleen. On vaadittu muun muassa Suomen rahojen priorisointia ja ”vakuuksia” – jotka sitten myöhemmin eivät osoittautuneetkaan vakuuksiksi vaan keinottelusopimuksiksi rahoitusmarkkinoilla.

Kriisin kaikissa vaiheissa on seisottu tiukasti Angela Merkelin Saksan ja EKP:n rinnalla ja ajettu Kreikkaan ja muihin kriisimaihin massiivista yksityistämisohjelmaa ja sosiaalista katastrofia. Ei niin, että Suomikaan olisi välttynyt taantumalta ja työttömyydeltä, joka on ”austerity”-politiikan suora seuraus. Näillä resepteillä Suomi seuraa hitaasti mutta varmasti Espanja-tyylistä spiraalia alaspäin.

Edes pientä merkkiä sen tajuamisesta, että kriisipaketit ovat olleet Kreikan ahdingon keskeinen syy, ja että kriisipaketeilla on pelastettu ensisijaisesti saksalaisia pankkeja, ei demarien ajattelussa näy. Tässä kulminoituu SDP:n moraalinen vararikko.

Puolue, joka historiallisesti on ollut vastuussa monista sosiaalisista uudistuksista ja aika ajoin myös onnistuneista taloudellisista ratkaisuista Suomessa, on muuttunut taannehtivan kehityksen airueksi (tai ainakin tukijaksi) paitsi kotimaassa niin myös koko Euroopassa. Mikä pahinta, tämä itsekeskeinen, lyhytnäköinen ja harhaanjohtaviin talousteorioihin pohjautuva näkemys uhkaa myös purkaa Euroopan integraation.

Kun vertaa kreikkalaisiin, kontrasti on suuri. Kreikan uusi hallitus on puolustanut EU:n yhteistä hyvää, kaikkien yhteisiä parempia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kreikan valtiovarainministeri kirjoittaa New York Timesissa:

”Täytyy muokata sellainen tuore ajattelutapa, joka ylittää kansalliset jakolinjat, purkaa auki velkoja-velallinen jaon ja korvaa sen pan-eurooppalaisella näkökulmalla; joka asettaa yhteisen eurooppalaisen hyvän pikkumaisen politikoinnin sijaan. Pikkupolitikointi on dogma, joka osoittautuu myrkylliseksi, jos sen ylettää koskemaan kaikkea. Siitä tulee me-vastaan-ne mielenlaatu.”

Varoufakis on yhdessä Stuart Hollandin ja James K.Galbraithin kanssa ehdottanut vaatimatonta sosiaalidemokraattista suunnitelmaa velkakriisin hoitamiseksi, eurooppalaisten investointien käyntiin saamiseksi, talouspoliittisen tilan luomiselle kasvun käynnistämiseksi ja sosiaalisille parannuksille. Ohjelma oli niin vaatimaton suhteessa eurokriisin mittakaavaan, että itse kommentoin taannoin tuoreeltaan sen ensimmäistä versiota jokseenkin riittämättömäksi tilanteeseen nähden.

Varoufakisin ja kumppanien tarkoituksena on pelastaa Eurooppa-projekti. Sen sijaan Merkelin ja Rinteen linja uhkaa suistaa EU:n katastrofiin. Pikkupolitikointi on myrkkyä Euroopan yhtenäisyydelle.

Kansallismielisten EU-kriitikoiden toivo on siinä, että Merkel ja Rinne ajavat Kreikan ulos eurosta ja käynnistävät ketjureaktion.

Meidän muiden toivo on siinä, että Syriza onnistuu rohkeassa yrityksessään muuttaa Euroopan kurssia edes muutaman askeleen sosiaalidemokraattisempaan suuntaan.

Heikki Patomäki

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eli haluat muuttaa euroalueen nykyisen velansiirtounionin tulonsiirtounioniksi?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no tulonsiirtoja tapahtuu koko aika, se että edes myönnettäs asia, ois askel oikeaan suuntaan.

niin kauan kun vaan esitetään että annetaan pikavippi joka saadaan satakertaisena takaisin, ei oikein toipumista tule tapahtumaan.

velat ekp taseeseen ja sen jälkeen 20% liittovaltio vero joka peritään suomesta ja saksasta, siirretään kreikkaan ja espanjaan on ensimäinen askel. myöhemmin summia tietysti joudutaan korottamaan.

noinhan sitä käytännössä kuitenkin joudutaan tekemään mutta jos ei asiaa myönnetä, se monelle tulee yllätyksenä ja sitä voidaan kutsua äänestäjien pettämiseksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se on tuota velansiirtounionia. Uskoakseni olen professori Patomäen kanssa samaa mieltä, että se nyt ei toimi.

Mutta taidan olla eri mieltä siitä, miten asia tulisi korjata.

Sanottakoon, että jos nyt ehdoin tahdoin halutaan jättää kelluvat kansalliset valuutat pois vaihtoehtolistalta niin en minä sitä itkemään jäisi, vaan valitsisin sitten seuraavaksi parhaan vaihtoehdon: tulonsiirtounionin.

Mutta vielä tässä kohtaa en ole heittämässä hanskoja tiskiin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #12

Ei kannata korjata unionia, jos haluaa siitä eroon.

Susanna Kaukinen

U$A:ssa liittovaltioveron tarina:

1% .... 30% !!!

U$A:ssa demokratian tarina: ohi on.

Nämä kaksi tarinaa liittyy toisiinsa. Liittovaltioveron kannattajat haluavat siirtää valtaa keskushallitukselle, joka on tekemässä Suomesta kesäpuutarhaa vähintään 10 miljoonalle etelä-eurooppalaiselle joka kesä Risto Linturin skenaarioiden mukaan.

Suomelle tässä tarinassa jää alkuasukkaan rooli. Saamme lasihelmiä, viinaa ja kenties osa ammutaan. Metsät kaadetaan ja maat viedään, jotta ilmastonmuutostuholaiset pääsevät tänne asumaan tuhottuaan etelä-euroopan.

Jostain syystä Patomäki-Rouvinen -osasto tuntuu jostain syystä haluavan suomalaisille intiaanien kohtaloa. En itse ymmärrä, mistä tällainen oman kansan viha johtuu. Globaalisosialisti vihaa isänmaata - ja sen kansaa.

Linturin tutkimus:
https://www.facebook.com/notes/susanna-kaukinen/ri...

Reijo Tossavainen

Erään perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaan postilaatikko oli varastettu. Puolueenne puheenjohtaja Arhinmäki ilkkui somessa vahingoniloisesti tapauksen vuoksi. Kysyn siksi, että ilmentääkö tämä vain puolueen puheenjohtajan vai laajemminkin vasemmistolaisten moraalin tasoa? Ja onko Arhinmäen toiminta tulkittavissa tällaisen toiminnan hyväksymiseksi?

Ari Kemppainen

Miksi Tossavainen ei esitä kysymystään eduskunnassa suoraan Arhinmäelle?
Vai oliko blogi kirjoituksen sisältöön liian vaikea kommentoida/vastata?

Susanna Kaukinen

Tää on kyllä hämmentävin asiasta kukkaruukkuun vetäsy mitä oon nähny koko usarin blogien historiassa.

Jos oikeasti joku kiinnostaisi, se voisi olla vaikkapa se, miksi Usari nostaa heti tällaisen uutiseksi, kun Vassari tölvii Demareita. Ehkä toivona on, että Vassarit vie Demarien ääniä ja Kokoomus kirii kakkoseksi.

Mieleen tulee se tapaus, jossa mun NATO-vastainen kirjoitus oudosti ei noussut mun blogin suosituimpiin, vaikka oli varmaan suosituin teksti aikoihin. Ilmeisesti otsikko ei miellyttänyt ylläpitoa.

Se oli tällainen:

Vain 12% hinkuu NATO:on
http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tarkoitatko että yhteisvaluutta tulee vielä vielä toimimaan kunnolla euromaiden kesken ja että tähän Suomen pitäisi pyrkiä?

Susanna Kaukinen

Patomäki on globaalisosialisti. Se tarkoittaa, että hän kannattaa (myöntää sen tai ei) sitä, että Suomi on unionissa ikuinen nettomaksaja.

Niko Sillanpää

Moraalinen vararikko on kylläkin Kreikassa.

Suomalaisella tai muullakaan EU-veronmaksajalla ei ole mitään velvollisuuksia tavallista tai epätavallista kreikkalaista kohtaan. Jos heidän taloudellinen hyvinvointinsa kaatuu, niin sitten se kaatuu. Markkinatalouteen kuuluu sosioekonomisen tuhoutumisen mahdollisuus.

Velallisella on velallisen vastuut. Jos näistä vastuista on tarkoitus luistaa, näin pitää tehdä sitten kaikkien velallisten kohdalla. Miksi Suomi maksaisi velkansa, kun kerran "tavallisen kreikkalaisen" ei tarvitse? Miksi minä maksaisin asuntolainani? Miksi kukaan maksaisi velkansa minulle?

Miksi kukaan antaisi lainaa, kun kerran velkoja ei tarvitse maksaa?

Ari Kemppainen

"Miksi kukaan antaisi lainaa, kun kerran velkoja ei tarvitse maksaa?"

Siksi että maksajina ja takaajina toimivat suomen ja saksan ja muiden takuumaiden veronmaksajat. He takaavat pankeille näiden myöntämät lainat, tämähän jo nähtiin kreikalle myönnetyissä ensimmäisissä lainoissa jotka menivät 95% suoraan ranskalaisille ja saksalaisille pankeille.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ihme tapahtui. Olen Patomäen kanssa täysin samaa mieltä SDP:n moraalisesta vararikosta niin ulkomailla kuin sisäpoliittiseessa pelikentässäkin. Krista Kiuru siitä viimeisenä esimerkkinä. Ihmeitäkin sattuu aikajanalla, Keskusta kerkesi omimaan keppana-gaten aivan Susanna Huovisesen, armoitetun holhoojan ja maailmanparantajan, nenän edestä. Kuka muistaa enää riimitiimin Guzeninaa, anybody?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Minä. Hoitajamitoitusta ei tule koska Sipilä ja kok ei halua lailla velvoittaa käsiparien henkilöstökuluja,osakkeen omistajien tuottoja vähentämään Attendoilta eikä Mehiläiseltä.

Kiuru taas noudattaa USA konsulttifirman neuvoja mitkä Vanhanen tilasi -07 ja 10 tälle kaudelle hallitusohjelmaan .

Ja jos Anna Kontula tuon tietää ja kertoo blogissaan ,kumma kun Patomäki ei sitä tiedä? meniskö vaalipropakandan piikkiin ,äänikalastelussa?

Samoin Arhikin tietää mitkä on säännöt ja sopimukset Kreikan vipeissä ja millä ehdoilla porvarit ne lupasi 4pv elokuuta 2010.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Myös PS timo Soini on hyvin perillä edm. Istuuhan joka valiokunnassa 2-4 PS. Puol.pj saa KAIKKI asiakirjat pöydälleen .Myös EU-tiedoitteet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näillä mennään porvarienemmistö eduskunnan ja porvarihallituksen kok,kepun

http://annakontula.blogspot.fi/2010/02/kuka-tata-m...

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

"kriisipaketit ovat olleet Kreikan ahdingon keskeinen syy"

Kirjoitit yllä näin, ja tuota on vaikea ymmärtää. Kai se perussyy ongelmiin kuitenkin on, että Kreikka on ottanut liikaa lainaa.
-se että pankit pelastettiin euromaiden tuella on huono vaihtoehto
-se että Kreikka olisi jättänyt lainat pankeille maksamatta olisi ollut huono vaihtoehto
On älyllistä epärehellisyyttä aloittaa ongelmien metsästys tukipakettien alusta, kuten esim. Varoufakis toistuvasti tekee.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Oliko Kreikka ottanut liikaa lainaa? Muistelisin lainoituksen katkenneen LB:n kaatumisesta seuranneessa markkinahysteriassa. Korot nousivat pilviin.

Euroryhmän kinatessa itsensä kanssa mitä pitäisi tehdä ja EKP:n levitellessä käsiään, päädyttiin antamaan rahat pankeille ja merkkaamaan velat rahoitusvaikeuksiin joutuneille kreikkalaisille. Se ettei EKP toiminut tuolloin, oli puhdasta sääntöihin verhottua keskuspankin itsenäisyyden puolustamista, ei rationaalista Kreikan ongelman ratkaisemista.

Se oli myös europilvilinnan rakentamista, pyrkyä kriisin pitkittämisen kautta saada luotua rakenteet EU:lle jolla (kriisimaat) itsenäiset valtiot voitaisiin sitoa byrokraattien liekaan ja tarvittaessa heidän saappaansa alle.

Euroeliitin toiminta on ollut niin luokattoman typerää ja tuohoisaa toimintaa niin Kreikalle, Euroopalle kuin koko maailmallekin, etten pysty perustelemaan itselleni miksi kreikkalaisten pitäisi noiden tyhmyyksien seurauksia ja taakkaa jäädä yksin kantamaan täältä ikuisuuteen.

Toivon euron romahtavan ja saman tien koko EU:n hajoavan. Ei ole perusteita uskoa, että jonkin EU:n tiivistymispisteen ja yhteisvastuullistamisrajan ylittymisen jälkeen EU:sta syntyisi meille yhtään paremmin toimiva rauhaa ja hyvinvointia vaaliva demokratian keidas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikseiporvarit vaatinut EU:n suuria pankkeja Ranskan,Saksan ,Brittien pankkeja kantamaan itse vastuunsa holtittomille riskilainojen jaolle?
Miksi siihen sosialisoitiin EU-maiden veronmaksajien rahoja?

Tukipaketithan menee nille ei Kreikalle. Sama tapahtui täällä Aho/Viinanen ja -90 luvun pankkituet. Kansaa kyykytettiin ja kansa maksoi pankkien luottokuplan ja pankkien ulkomaanvelat.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Käsittääkseni myös Vasemmistoliitto on ollut hallituksessa myöntämässä näitä tuhoisia "apupaketteja" Kreikalle...

Itse asiassa ainoastaan Perussuomalaiset ovat olleet näitä vastaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja -15 ehkä nähdään miten PS Soini luovii VAltio Suomen tekemän ,EU-maiden valtiosopimuksen.
Olis se ollut komeetta Kepulla ja O.Rehnille kun vasuri/SDP muija olis sanonut EU:sa:EN maksa kepun porvarihallituksen tekemiä sopimuksia.
Tai Rinne nyt samoin. Menis kokkari komissaarilta pasmat sekaisin.Olihan hän yksi sopijoista.
42sdp/12vas,vastaan kepu,kok,vihr,RKP edustajat?Kumpia on enemmän ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. ja puolueethan ei tee valtiosopimuksia. Vaan hallitus valtio Suomen sopimuksia. Kansalta saamansa valtakirjalla ja eduskunnan luvalla.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Kreikan ahdinko on poikkeuksellisen suuri johtuen osin myös Kreikan aiemmin harjoittamasta lyhytnäköisestä talouspolitiikasta ja Kreikan korruptiosta, jota vastaan Syriza nyt ankarasti taistelee. Seuraava ja monien muiden kriisimaiden kanssa yhteinen syy ahdinkoon on ollut finansialisaatiokehitys ja globaali rahoituskriisi 2008-9. Kolmas välitön syy oli spekulatiiviset markkinat esim luottoswapeilla ja luottoluokitusmekanismit, jotka ajoivat korot ylös 2009-10. Neljäs ja aivan keskeinen syy Kreikan kuriumukseen ja sen syvyyteen on kuitenkin se, että Kreikka on joutunut käymään läpi radikaalimman IMF-tyylisen "rakenteellisen sopeuttamisen" ohjelman kuin mikään muu euromaa. Kirjastani Eurokriisin anatomia, erityisesti luvut 3-4, löytyy koko tarina tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Miksi Vasemmistoliitto on kannattanut tätä IMF-tyylistä toimintaa?

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Varsinkin perussuomalaisten kannattajien yleisin vastaus esittämääni vallitsevan talouspolitiikan kritiikkiin on ollut viitata siihen, että vas oli Kataisen hallituksessa mukana hyväksymässä tukipaketteja ja talouskurisopimuksia sekä leikkauksia Suomessa, tai ylipäänsä "IMF-tyylistä talouspolitiikkaa". Tässä sama vastaus, jonka olen antanut jo aiemmin:

Kyllä vas oli mukana hallituksessa, joka hyväksyi vakausmekanismin, ”six-pack”in, ”two-pack”in, budjettikurisopimuksen ja euro plussan. Osallistuin hallitusneuvotteluihin vasemmiston asiantuntijana. Neuvotteluiden aikana varoitin moneen otteeseen vakausmekanismin (ja muiden vastaavien sopimusten ja järjestelyiden) ongelmista, ks. esim. http://heikkipatomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7491....

Heti hallitusneuvotteluiden jälkeen ilmaisin julkisesti, että esim. "ATTACin puheenjohtajan ominaisuudessa tulen toimimaan aktiivisesti esim. nyt suunnitteilla olevaa vakausmekanismia ja EU:n vapaakauppaperiaatteen laajentamispyrkimyksiä vastaan" (http://heikkipatomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7630.... Näin myös tein ja samoilla linjoilla olen ollut johdonmukaisesti puolueen sisäisissä keskusteluissa.

Sittemmin vas on lähtenyt hallituksesta, ottanut selkeän kannan TTIP:tä ja muita vastaavia sopimuksia vastaan, samaten kuin budjettikuria vastaan ("vuoden 1994 kansanäänestyksessä annettu valtuutus ei enää kata budjettikurin ja kilpailukykyohjelmien sanelemaa nykykehitystä, vaadimme kansanäänestystä"), sekä hyväksynyt eduskuntavaaliohjelman, jossa esitämme laajaa julkisten investointien ohjelmaa vastauksena talousongelmiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vai Goldman Sachin USA pankin auttamisesta lainoilla Kreikkaa pääsemään EU:n jäseneksi? JO 2003 Suomen VM varoitti pankkien ylikuumenemisesta. Miksei silloin jo huomattu mikä oli oankkien tarkoitus?
edm.pankki aiheutti tahallaan jo -30 luvun laman.

Jos jo -92 EU-sopimuksen aikana peustettiin koheesirahasto juuri EU:n kriisimaita varten ,niin kenellä on vastuu kun lähdettiin EU:n pankkeja tukemaan ?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kreikan sopeutumisohjelman vaihtoehtona olisi ollut ja on edelleen: lisää lainaa Kreikalle. Kuka täysjärkinen heittäisi omaa rahaansa tällaiseen konkurssipesään?

Kreikkalaisille ja näköjään joillekin suomalaisillekin valtion raha ei ole kenenkään rahaa, ja sitä voi käyttää kevytmielisesti. Uuden lainan antaminen Kreikalle ilman taloudenpitoa korjaavia ehtoja vain innostaisi kreikkalaisia uuteen rahankylvöön kansalaisilleen, ja pian olisi taas käsi ojossa.

On vaikea nähdä Kreikkaa puhtaana pulmusena tässä ruletissa. Taustalla on talouslukujen väärennöksiä, petosta, korruptiota, valehtelua, sopimusrikkomuksia...

Ainoa lääke Kreikan tautiin näyttääkin olevan Kreikan poistuminen euroalueesta. Silloin taloudenpito on heidän omalla vastuullaan. Vastuu kasvattaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja riskillä lainoja jakavat pankit on pulmusia vaikka Kreikalla oli niille entistäkin velkaa yli 300mrd ennestään ?
Miksi nuo pankit jako riskille kriisimaille yli 1 000 mrd velalla minkä ne itse on velkaa IMF ja USA pankeille?

Korkotuottpjenko takia jota ne on 5v aikana saanut satoja miljardeja?
Vai sijoittajien satojenmiljoonien tuotot Kreikan velkakirjoilla.EU:n veronmaksajien maksaessa ne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli kyse ei ole mistään Kreikasta. Vaan pankkien järjestämästä isosta pyramiidi huijauksesta ,kääriä valtava summa rahaa parempiin taskuihin .

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

Tuo on sinun johtopäätöksesi, ei minun.

Se, että pankit ovat toimineet vastuuttomasti, ei tarkoita sitä, että Kreikan ei tarvitse maksaa velkojaan (ja että sitä pitää antaa vain lisää), eli että maksuvelvollisuus tulisikin meille ja muille euromaille. Ei kukaan ole käynyt rahaa sujauttamassa kreikkalaisten taskuun näiden tietämättä. Kyllä he ovat tietoisesti ottaneet velkaa ja käytäneet rahat tuottamattomalla tavalla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eivät pankitkaan pulmusia ole, mutta järjestelmä vaan on luotu sellaiseksi, että pankit ovat aina vahvoilla velalliseen nähden. Jos tästä tingitään liikaa ja päästetään pankkeja konkurssiin maksuhaluttomien velallisten takia, silloin alkaa sellainen mylläkkä, että kaikkien elintaso on vaakalaudalla. Finanssikriisi on hyvä osoitus tästä.

Olen kirjoittanut paljonkin pankkiirien ahneudesta finanssi- ja velkakriisien yhteydessä, mutta se ei estä minua näkemästä, että Kreikka yrittää keplotella yhteisvastuun varjolla muiden maiden rahoilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

PP. #20.+#25. Erinomaisen hyviä vastauksia..EI yhteisvastuuta!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ei yhteisvastuuta!" Niin, miksi haluaisimme tukea vähistä rahoistamme tuhlaajavaltioissa harjoitettua menoa? Luulenpa, että jos haluaisimme, sitä perusteltaisiin sellaisilla argumenteilla kuin "solidaarisuus", jotka eivät kuulu taloussanastoon, vaan pikemminkin romantiikan puolelle.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Koko nykyinen Suomen hallitus , mukaanlukien poispotkitut tai karkuun lähteneet ministerit, kantaa vastuuta Kreikan kohtelusta troikan taholta.
Troikka on kohdellut Kreikka kuin mitä tahansa banaanitasavaltaa.
IMF:n rohdot ovat samat riippumatta sairauden laadusta- globaalisti.
Kukin puolue valitkoon haluaako olla mukana vai ei kansallisvaltioiden kyykytyksessä.
Kreikan sairauden syitä ovat mm. huono veromoraali sekä kantajan että vastaajan puolella, korruptio ja yksipuolinen teollisuuden rakenne.
Vanhat korruptoituneet puolueet ovat ovat olleet vallan kahvassa liiana kauan. Nyt näyttäisi avautuvan mahdollisuus muutokseen, mutta "Eurojuntta" haluaa estää sen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Erooko Kreikan kohtelu miten Aho/Viinasen köyhät kyykkyyn -90 luvun pankkikriisissä?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ei periaatteessa. Samat toimeksiantajat. "Ei ole muuta vaihtoehtoa" kuulimme tuolloin valtiovarainminsteri Viinasen suusta. Nyt Kreikalle samaa sanoo euroryhmän puheenjohtaja.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #31

Samaa mieltä. IMF on täystuholainen.

Eero Mattila

vertaus "banaanitasavaltaa" osuu maaliin. Vastaava kuvio on tuttu kehitysmaista, missä ulkomaisen lainan ehtona on rajasuojan poistaminen ja erilaiset kansallisomaisuuden yksityistämisoperaatiot.
- Suomi on samalla tiellä. Ulkomainen velka kasvaa ja valtion yritys- ja kaivostoiminta sekä varmaan kohta metsäomaisuuskin alkaa olla siirretty ulkomaiseen omistukseen.
- Opintomatka Islantiin olisi paikallaan!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Koko nykyinen Suomen hallitus , mukaanlukien poispotkitut tai karkuun lähteneet ministerit, kantaa vastuuta Kreikan kohtelusta troikan taholta.
Troikka on kohdellut Kreikka kuin mitä tahansa banaanitasavaltaa.

Suomen hallituksella on oma vastuunsa siitä, että joudumme maksamaan Kreikan velkoja. Olen myös sitä mieltä, että Kreikka on käyttäytymisellään osoittanut olevansa "kuin mikä tahansa banaanitasavalta".

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Suomen hallituksella on oma vastuunsa siitä, että joudumme maksamaan Kreikan velkoja "

Kyllä Suomi on ihan yksin vastuussa osallistumisestaan pankkien tukemiseen. Ei kukaan muu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin on, mutta Kreikka on vastuussa siitä, että tukea ylipäätään tarvitaan.

Heikkojen ja kokemattomien päättäjiemme on näköjäään mahdotonta torjua EU:n painostusta. On ollut "pakko" osallistua, että ei menisi maine. Tälllä politiikalla Katainenkin sai hyvän jatkopaikan EU:sta, kun kotimaan asiat oli sotkettu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, oliko Vasemmistoliitto mukana hallituksessa silloin, kun Kreikka suistettiin kohti nykyistä katastrofiaan vasemmistolaisen valtiovarainministerin saamien " vakuuksien" siivittämänä ?

Mika Samuel Kiekkijev

Kirjoitus johon on helppo yhtyä ja mikäli maamme väestörakenne olisi jo nyt sellainen, että valtaosa äänestäjistä olisi koteihinsa lukittuja muistisairaita, niin kirjoituksella olisi myös uskottavuutta.

Huolimatta, että äänestäjien "poliittinen muisti" on lyhyt, niin ei se nyt ihan näin lyhyt kuitenkaan ole.

Vasemmistoliitto on itse ollut nyt moittimansa politiikan takuumiehenä samoin kuin Vasemmistoliitto on puolustanut nyt keinottelusopimukseksi nimeämäänsä vakuussopimusta.

Mikäli Demareita vaivaa moraalinen vararikko, voi Vasemmistolainen kaksinaismoraali varsin hyvin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkitatko Porvarihallituksen sopimusta antaa lainaa kaikille EU-maille jotka sitä tarvitsee ? 4pv elokuuta 2010.Kreikan lainaohjelma 2018 asti.

Vai kok Marjo Matikaisen vakuuksien "äitiä" joka keksi ne?
Vai kok VM Kataista joka tilasi VM virkamiehiltä vakuus sopimuksen Islannin lainoille? Jota nyt käytettiin pääministeri Kataisen antamassa Kreikan lainoissa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Poliitikkojen puheille moraalista voi vai hymyillä.Kullakin puolueella on oma moraalinsa, josta voidaan joustaa tarpeen tullen.
Ehkä voisi puhua dynaamisesta tai luovasta moraalista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tai tehdä kompromisseja jos on saamassa omalle kohderyhmälle edes jotain etuja. Urpilainen sai -12-13 ensimmäisen kerran 1994 nostettua köyhimpien tukia.Työttömien ja toimeentulotukea .
Silti vieläkin EU:ta tuli huomautus liian mataista tuista jotka on Romanian sosiaaliturvan tasolla.
EK se harmitti kovin."Kataisen Taistolaishallitus ,nimittelyllä.

Antti Jokela

"...Merkelin ja Rinteen linja uhkaa suistaa EU:n katastrofiin. Pikkupolitikointi on myrkkyä Euroopan yhtenäisyydelle."

Vasemmistoliitto pesee käsiään ja hakee näemmä pesäeroa demareihin, vaikka oli mukana hyväksymässä lainaohjelman, samoin kuin "vakuudet" joita myös Arhinmäki vaati Urpilaisen ohella. Erityisesti hymyilytti tuo määritelmä "Merkelin ja Rinteen linja". Ettei vain kirjoittaja nyt itse syyllistyisi pikkupolitikointiin ennen vaaleja?

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Varsinkin perussuomalaisten kannattajien yleisin vastaus esittämääni vallitsevan talouspolitiikan kritiikkiin on ollut viitata siihen, että vas oli Kataisen hallituksessa mukana hyväksymässä tukipaketteja ja talouskurisopimuksia sekä leikkauksia Suomessa. Tässä sama vastaus, jonka olen antanut jo aiemmin:

Kyllä vas oli mukana hallituksessa, joka hyväksyi vakausmekanismin, ”six-pack”in, ”two-pack”in, budjettikurisopimuksen ja euro plussan. Osallistuin hallitusneuvotteluihin vasemmiston asiantuntijana. Neuvotteluiden aikana varoitin moneen otteeseen vakausmekanismin (ja muiden vastaavien sopimusten ja järjestelyiden) ongelmista, ks. esim. http://heikkipatomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7491....

Heti hallitusneuvotteluiden jälkeen ilmaisin julkisesti, että esim. "ATTACin puheenjohtajan ominaisuudessa tulen toimimaan aktiivisesti esim. nyt suunnitteilla olevaa vakausmekanismia ja EU:n vapaakauppaperiaatteen laajentamispyrkimyksiä vastaan" (http://heikkipatomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7630.... Näin myös tein ja samoilla linjoilla olen ollut johdonmukaisesti puolueen sisäisissä keskusteluissa.

Sittemmin vas on lähtenyt hallituksesta, ottanut selkeän kannan TTIP:tä ja muita vastaavia sopimuksia vastaan, samaten kuin budjettikuria vastaan ("vuoden 1994 kansanäänestyksessä annettu valtuutus ei enää kata budjettikurin ja kilpailukykyohjelmien sanelemaa nykykehitystä, vaadimme kansanäänestystä"), sekä hyväksynyt eduskuntavaaliohjelman, jossa esitämme laajaa julkisten investointien ohjelmaa vastauksena talousongelmiin.

Antti Jokela

Samoin perustein kuin arvostelet demareita voi arvostella Vasemmistoliittoa siihen saakka kun olitte hallituksessa. Varmaan demareissakin on omia patomäkiään, jotka ovat olleet aina "oikeassa", joten siinäkään tuskin eroa syntyy puolueiden välille.

Miten uskottavaa kritiikki on nyt, kun Vasemmistoliitto ei enää kanna vastuuta päätöksistä vaan voi vapaasti syytellä muita "pikkupolitikoinnista"? Tämä jää äänestäjien päätettäväksi. Toivottavasti suomalaiset ovat fiksumpia kuin kreikkalaiset ovat olleet viime vuosikymmeninä.

Jukka Mäkinen

Demarien ongelma on se, ettei heillä ole enää vuosiin ollut talousasioita, yleensä mitään asioita osaavia jäseniä johtopaikoilla, mikäli sellaisia jäseniä enää on yhtään jäljellä. Demareissa valtaan pääsee feminismillä, "tasa-arvolla", "naisen-eurolla", ja päätten ääressä persettään kasvattavien virkahenkilöiden määrän kasvattamisella.
Moraalia siellä ei ole ollut sitten miespuolisten Paasioiden.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo Kreikan valtiovarainministerin kommentti kannattaa lukea pariinkin kertaan:

”Täytyy muokata sellainen tuore ajattelutapa, joka ylittää kansalliset jakolinjat, purkaa auki velkoja-velallinen jaon ja korvaa sen pan-eurooppalaisella näkökulmalla; joka asettaa yhteisen eurooppalaisen hyvän pikkumaisen politikoinnin sijaan. Pikkupolitikointi on dogma, joka osoittautuu myrkylliseksi, jos sen ylettää koskemaan kaikkea. Siitä tulee me-vastaan-ne mielenlaatu.”

Heh, joo. Sopii kysyä, onko kommentin takana pan-eurooppalainen näkökulma vai yksinkertaisesti omasta syystään maksukyvyttömäksi ajautuneen ruikutus.

Valitettavasti en kuitenkaan näe pan-eurooppalaisesta näkökulmasta muutakaan vaihtoehtoa kuin Kreikan maksuehtojen helpottamisen jollakin konstilla. Järkevin lienee laina-aikojen pidentäminen niin tolkuttomiksi kuin mahdollista.

Moraalinen rappio ei sijaitse siellä, missä katsotaan, että velat pitäisi maksaa. Kyllä sen voi tehdä ilman kuristavaa austerity-ohjelmaakin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kuinka helpoa se olisi ollut jo 2009 kun Vanhanen olisi sanonut Merkkelile ja IMF:"EI .Me emme lähde maksamaan toista kertaa pankkien tekemiä velkoj.Liikepankit vastatkoon itse riskoluotoistaan ja kärsiköön tappionsa.

Vai olisiko minun vika jos esim.Nallen Sampopankki antaisi minulle miljardin lainan .Ilman vakuuksia,omaisuutta tms.
Hullu ei ole se joka pyytää vaan hullu on se joka antaa.Etenkin kun edellistäkin velkaa on 300mrd maksamatta.Kuten Kreikalla.

Islantilaiseta teki stopin eikä suostunut maksamaan pankkiensa velkoja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jk. Enpä ole kuullut yhdenkään puolueen kertovan miten EMU/rahaliitto-92 jo -50 luvulta lähtien liitty noihin EU-maiden lainoihin.
Liekä EU/EMU-historia tuntematon päättäjille?

Reino Jalas

“Työttömillä, kodittomilla, sairailla ja nälkäisillä ihmisillä Ateenan
kaduilla ei tässä ajattelussa ole sijaa.“

Mitäs nämä meidän omat kotimaiset 300.000 työtöntä? Meidän omat 800.000 sairasta ja noin 25.000 nälkäistä ja kirkon leipäjakelun varassa elävää omaa suomalaistamme? Kukas Euroopassa heidän etuaan ajattelee, jollei maamme omat ministerit ja me itse?

Kreikkalaiset eivät ole yhtään sen työttömämpiä, heikoimpia ja sairaimpia, ei edes Euroopassa. Kun vertailuun otetaan vaikka Viro, Bulgaria, Romania, Portugali etc.

Palkansaajien Tutkimuslaitos on asiat tutkinut. Keskipalkka Kreikassa on 1.638 €/kk, Virossa 849 €/kk, Bulgariassa 327 €/kk, Portugalissa 1.202 €/kk etc.

Pitäisikö siis suomalaisten, virolaisten, bulgaarien, portugalilaisten jne. edelleenkin vetää omaa nälkävyötään tiukemmalle. Ja tarjota Kreikkaan lisää velkaa, uudeksi korkeammaksi kreikkalaiseksi palkka-avuksi?

Suomalainen Vasemmistoliitto on laittanut vaaleihin saakka nokalleen Syrizan tulipunaiset silmälasit. Niiden läpi katsellen koetetaan vakuuttaa suomalaisille, että juuri kreikkalaisilla on ylivoimaisen suuri nälkä, ylivoimaisen huonot palkat ja ylivoimaisen suuret sairaudet.

Siksi meidän suomalaisten tehtävänä on hoitaa asiaa siihen suuntaan, että Kreikan velat annetaan anteeksi. Ja liki nollakorolla pyörivät lainahanat pidetään edelleen apposen ammollaan.

Hoh-hoijaa sentään. Eikä Vasemmistoliitto voisi hetkeksi kääntää nokkaansa kotimaan omiin asioihin. Koettaa ratkoa sitä, että kuinka tänne saadaan työpaikkoja. Eikä taivastella jotakin Kreikan parlamentin loputonta kähinää, ja sikäläistä kummallista päätöksentekoa.

---
“Meidän muiden toivo on siinä, että Syriza onnistuu rohkeassa yrityksessään
muuttaa Euroopan kurssia edes muutaman askeleen sosiaalidemokraattisempaan suuntaan.”

Minusta EU-kurssi on jo nyt ihan riittävän sosialidemokraattisella linjalla. Kun lainaa on Kreikalle jo lapettu 240 miljardia, ja yhä ollaan valmiita lappamaan vuositasolla kymmenkunta miljardia lisää.

Niin voiko tuota demarimpaa ja sinisilmäisempää valtiotason tuki- ja hyysäystoimintaa ylipäätään enää olla?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lyhyesti sanottuna...voi..nimittäin kokoomuslainen on sitä,jos satut nyt penkomaan mielestäsi viime vaalien aikaa puolueiden ajamat asiat. Kokoomus ja RKP oli ainoat jotka silloin olivat tämän sinun mainitsemasi demarillisen toiminnan ajajia ja he olivat sitä avoimesti..ja ovat vieläkin.

Mutta sillähän ei nyt ole mitään merkitystä..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kävikö mielessä ketkä aloitti EU:n suurten pankkien tukemisen ? Miksi porvarit maksattaa pankkien tappiot EU-maiden veronmaksajilla?
Kysehän ei ole Kreikasta vaikka siitä syntipukki tehtiin .
Kyse on Ranskan,Saksan ,Brittien suurten pankkien 1 000 mrd luottotappioista.

Ja jos EU/EMU rahaliitto suunniteltiin jo -56 lähtien voi miettiä mikä merkitys "Kreikoilla" tuossa on ollut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nuo palkkatiedot eivät vastaa tämän päivän todellisuutta.
Normipalkka maaseudulla on 450 - 600 €/kk
Sairaanhoitaja tienaa noin 900 €, jos on ollut töissä yli 20 vuotta.
Lääkärin palkka on hieman yli 1000 €/kk (+ jonolahjukset, jotka ovat se pääasiallinen tulo)
Revi siitä. Nuo voivat olla sinänsä "keskitulot".
Laivanvarustaja vetää himaansa, huom. laillisesti, saman verran rahaa kuin 50.000 duunaria jne. Heille on todella oma lakinsa = veroja ei tarvitse maksaa.

Henry

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Hyvä Heikki,

Olette tietenkin sen pienen joukon edustaja joka oikeasti ymmärtää miten rahatalouden mekaniikka ja siten kansantalous toimii. Kaikesta muusta olen samaa mieltä, mutta Euroopan yhdentymistä liittovaltioksi en todellakaan halua. Euroopalla ja sen kansoilla ei ole edellytyksiä siihen solidaarisuuden tasoon jonka liittovaltio tulonsiirtoineen vaatii. Euroopan yhdentyminen "talous edellä" on ollut ja tulee olemaan katastrofi. 30-vuotta länsimaista talousjärjestystä on kehitetty suuntaan, joka johtaa integraation yhteydessä sosioekonomiseen luokkayhteiskuntaa.

Valtioiden välinen teknologia ja tiedeyhteistyö sen sijaan toisi kehityksen edut kaikkien saataville. Samoin parhaista taloudellisista, kulttuurillisista ja sosiaalisista kokeiluista kehittyisi esikuvia muille. Monikulttuurisesta monokulttuurista ei ole esikuvaksi. Se olisi vain se ennakkoasenteinen, epäsolidaarinen luokkayhteiskunta.

Sitä maailman hallitusta en halua myöskään, ennen kuin ihmiskunta on kyennyt rakentamaan kestävän talousjärjestelmän mallin, kestävällä infrastruktuurilla ja kestävällä populaatiotasolla. Niin ja ymmärtänyt ihmiskunnan selviytymisen pitkän aikavälin haasteet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Silti europäättäjät eivät ole vielä kertaakaan ääneen myöntäneet, että:

1) Meneillään eivät ole suinkaan ylivelkaisten eurovaltioiden eivätkä varsinkaan kriisimaiden kansalaisten pelastustalkoot, vaan

2) Meneillään ovat kaikkien aikojen pankkitukitalkoot.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/1...

-Kriisimaiden luotot ovat pankeille suuri riski, mutta toistaiseksi ne ovat olleet vielä suurempi bisnes. Kansainväliset suurpankit ovat kriisin kuluessakin rahastaneet kriisimaista satojen miljardien korkotulot. Tähän rahastukseen ovat Suomenkin lainaamat ja takaamat hätärahat huvenneet.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/02/05/p...

Tämä mies sai juuri Kreikasta 400 miljoonan euron sekin
TE 18.5.2012 11:35
-Amerikkalainen keinottelija tienasi Kreikan velkapapereilla satoja miljoonia euromaiden veronmaksajien kustannuksella

Suomalaisprofessori valottaa kreikkalaisten ajattelua – ”Saksa pitää kriisiä hiljaa yllä”

US 17.2.2015

Käyttäjän KariLehtonen kuva
Kari Lehtonen

Patomäki kirjoittaa asioita tuntevasti. Sen enempää puuttumatta itse kirjoitukseen teen ehdotuksen Kreikan uusien investointien ja säällisen velanhoidon toteuttamiseksi.

Kreikka voisi myydä sotakalustonsa Saksalle, Ranskalle ja USA:lle, jotka sen rahoittivat. 110 miljardin lainapotti, minkä ranskalais-saksalaiset pankit sieppasiavat välistä tulisi näin katettua. Pitää toimia ennenkuin Venäjä tekee YYA-tarjouksen Kreikalle. Suomikin voisi löytää jotain hyödyllistä. Pienellä Kreikalla on Suomeen verrattuna viisinkertainen sotilasmiehistö. Katso IL 21.4.2012

Lehtitietojen mukaan Kreikka suostuteltiin suuriin, ylimitoitettuihin, asekauppoihin em. maiden kanssa velkajärjestelyjen edellytyksenä. Erityisesti EU-maat Saksa ja Ranska saattoivat pankkiensa konkurssipelon takia turvata ja järjestellä ovelasti pankkiensa saamiset asekauppojensa kautta!

Uskaltavatko suomalaiset poliittiset päättäjät ottaa tämän vaihtoehdon keskusteluihinsa ja peräti käsittelyyn?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uskaltaa.Pieni Suomi Saksaa,Ranskaa ja muita EU_maita vastaan .
Mehän ollaan EU:n suurinmaa jonka valuutta Euro vaikuttaa talouteen eniten.

Raju väite Kreikasta: 8 miljardin laina humahtaakin aseisiin
Uusi Suomi
Luotu: 27.5.2010
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/93504-raju-vaite-...

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

No, johan on Kreikka keskustelun poikinut.

Mutta palataan Heikin blogin otsikkoon, SDP:n moraaliseen vararikkoon. Parhaiten se kuvastuu väitteinä, joiden mukaan "leikkausten osuminen huono-osaisimpiin ei olisi ollut välttämätöntä vaan vain seurausta Kreikan omista valinnoista." Tätä Jutta Urpilaisen päätelmää professori Haaparanta pitää "omituisimpana", mitä Kreikasta on lausuttu. - See more at: http://blog.hse-econ.fi/?p=6495#sthash.DT2uJEEH.dpuf

Mutta samansuuntaisesti, leikkausten vääjäämättömät sosiaaliset seuraukset kieltäen, ovat lausuneet myös monet muut sisäpiirin demarit, kuten Erkki Liikanen ja Jaakko Kiander. En tässä istuessani muista yhtään sisäpiirin demaria, joka olisi todennut jotakin sellaista, että yli 20 prosentin leikkaukset julkisiin menoihin johtavat vääjäämättä julkisten palvelujen alasajoon ja huono-osaisten määrän valtavaan kasvuun.

Ainoa demari, joka tämän on omien havaintojeni mukaan ääneen lausunut on EU-parlamentin puhemies Martin Schulz. Pari viikkoa sitten hän myönsi, että Syrizan analyysi maan ongelmista on oikea, mutta heti perään hän lausui, että EU:n valtakoneisto - johon hän itsekin käsittääkseni kuuluu - ei voi sitä analyysiä EU:n korjaustoimien pohjaksi hyväksyä.

Miksi ei voi, jos se kerran on oikea? Ainoa looginen vastaus tähän kysymykseen on se, että demarit aikoo jatkossakin pelata kaksilla korteilla. Yhtäältä olemme sosiaalisten erojen kasvattamista vastaan, mutta toisaalta emme olekaan. Näissä merkeissähän tätä integraatiota on koko ajan hoidettu. Ja pahoin pelkään, että jatkossakin hoidetaan.

Siitä on tullut eurooppalaisen sinipunan institutionaalinen osa.

Toimituksen poiminnat