Heikki Patomäki

Suomessa on taas oppositio

Huh! Ehdin jo huolestua, että Suomesta on tulossa yksipuoluedemokratia, jossa puolueet kilpailevat vain omilla versioillaan säästö- ja leikkauspaketeista.

Perussuomalaiset tai keskusta eivät tarjoa mitään vaihtoehtoa hallituksen talouspolitiikalle. PS-puolue on lähtökohtaisesti hyväksynyt vallitsevan EU- ja talouspolitiikan pääpiirteet. Vähäiset erot löytyvät yksityiskohdista.

Juha Sipilä ja Olli Rehn voisivat yhtä hyvin olla kokoomuksessa, ainakin mitä talous- tai EU-politiikkaan tulee. Oikeastaan Sipilä on vetänyt linjauksia kokoomuksestakin oikealle ja ehdottanut, että ”sopeutuksia” tehtäisiin kuudessa vuodessa peräti seitsemän-kahdeksan miljardin euron edestä.

Vasemmiston päätös lähteä hallituksesta on oikea. Asiasta on käyty – välillä kiihkeitäkin – keskusteluja puolueen sisällä. Marraskuussa puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti jäädä hallitukseen äänin 43-24. Viimeisin leikkaus- ja säästöpaketti ylitti myös puheenjohtajan ja eduskuntaryhmän rajat.

Puolueen sisällä toivon tämän vakiinnuttavan niitä avoimuuden, julkisuuden ja demokratian periaatteita, joita vasemmiston ohjelmissa vaadimme kaikkialle.

Puolin ja toisin vasemmiston sisällä on rakentavan (itse)kriittisen keskustelun aika. Hallituslinjan kannattajien taipumus kaunistella ja selitellä Kataisen hallituksen politiikkaa on nyt turhaa, ja toivon että tämä vapauttaa energiaa älylliseen rehellisyyteen ja uuteen tulevaisuusvisiointiin. Omaa talous- ja yhteiskuntapoliittista linjaa voidaan nyt hahmotella syvemmin ja laajemmin.

Itse olen kuulunut kriitikoihin ja kannatin lähtöä hallituksesta jo syksyllä, mutta annan silti mielihyvin tunnustuksen hallitussaavutuksista – jopa näissä kehysneuvotteluissa. Hallituksen kehyskompromissi olisi varmasti ollut erinäköinen ainakin joissakin suhteissa kuin se olisi ollut ilman vasemmistoliittoa.

Arhinmäen mukaan arvonlisäveron kiristykset torjuttiin, opintotukea ei leikattu, eikä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille tullut lukukausimaksuja.

Yliopistojen merkittäviltä leikkauksilta ei säästytä, mikä on tulevaisuuden kannalta huono asia, mutta se, että lukukausimaksuilta vältyttiin, on kuitenkin loistojuttu.

Kataisen hallituksen säästöt ja leikkaukset kääntyvät omia tarkoituksiaan vastaan: ne ajavat Suomea yhä vain uudelleen taantumaan ja siten vähentävä valtion tuloja ja lisäävät menoja. Leikkaukset tulevat aiheuttamaan monille julkisorganisaatioille suuria vaikeuksia ja monille kansalaisille turhia kärsimyksiä.

Nyt kansalaisilla on kuitenkin taas vaihtoehto mitä äänestää! Epäilevät ja turhautuneet vasemmistoaktivistit voivat palata puolueen toimintaan ja uusille on paljon tilaa.

Heikki Patomäki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Taidatte olla siellä oppositiossa ainakin kolmanteen maailmansotaan asti ja lopputuloksesta vielä riippuu, että takapenkissä vai kukkapenkissä.

Antti Jokinen

Ikäviä päätöksiä on ikävä tehdä. Kolme vuotta on tuhrattu aikaa ja ikäviä päätöksiä siirretty. Nyt kun ollaan selkä seinää vastaan ja päätöksiä pakko tehdä rankimman kautta niin vasemmistoliitosta ei niihin ole. Jää hiukan kuva rintamakarkuruudesta. Siinä mielessä olen samaa mieltä, että eikö nyt muka muualta löydy kiristettävää, kuin lapsilisistä? Jää taas hiukan vaikutelma, että mennään siitä missä aita matalin.

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Ei ole mitään pakkoa. Nettovelkaantumisella mitattuna Suomi on yksi vähiten velkaantuneita maita ja "kestävyysvaje" on enemmän fiktiota kuin faktaa. Kyse on eettis-poliittisesta valinnasta, jolla on taipumusta kääntyä myös omia tavoitteitaan vastaan (pyrkimykset "säästää" julkisessa menonkäytössä huonon taloustilanteen aikana usein vain lisää velkaantumista).

On tietenkin tautologisesti totta, että ikäviä päätöksiä on ikävä tehdä, mutta vielä ikävämpää on olla mukana tekemässä tyhmiä päätöksiä.

Antti Jokinen

Vai silain sitten, kun on hiukan vähemmän velkaantunut, kuin muut, niin voisi vielä velkaantua lisääkin. Ei näillä toimin tietenkään Suomen velkaantumista vielä pysäytetä mutta ainakin suunta on oikea.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"On tietenkin tautologisesti totta, että ikäviä päätöksiä on ikävä tehdä, mutta vielä ikävämpää on olla mukana tekemässä tyhmiä päätöksiä."

Toi on helkatin totta. Mä äsken faces jaoin:
Yksiselitteinen totuus on, lapsilisät on tehokkain tapa poistaa kannustinloukkuja ja lapsiköyhyyttä.
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59886...
- tulonsiirtojen alentaminen on tehokkain tapa alentaa kulutusta ja siten ajaa bkt:ta alas.
- mitä järkeä on myydä lamassa 2 miljardin edestä yrityksiä, pakkomyynnissä hinta on aina puolet nousukauden parhaasta.
- jos europolitiikka jatkuu nykyisellään, suomi joka tapauksessa on poltettu maa eli säästöillä ei ole mitään merkitystä.
- jos se muuttuu, on aivan sama otetaanko velkaa 30 miljardia vai satanen, silloin on maksukykyä.
- jos tosta pistäisi jotakin hyvää löytää niin se että veroaparatiiseihin suunnattu yhteisöveron alennus säilyi miljardin suuruisena vuositasolla. (ihan vaan siksi jos ja ilmeisesti kun luovun politiikasta ja teen nallet, voin irvistellä köyhille. "älä ruikuta, sulla sentään on verotettavaa tuloa toisin kun mulla")

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mihin hallitukselta unohtui yritysten miljarditukiviidakon perkaaminen ja siitä saatavat säästöt? Iso raha ajoi edelle lapsiperheistä taas kerran.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri näin.
Ja rikkaille annetut verohelpotusten poistaminen entiselle tasolleen olisi ollut jo suuri apu.
Projektibroilereitakin olisi voinnut karsia.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Toisaalta terveellistä, että edes jokin asia saa puolueen noudattamaan omia näkemyksiään, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että samaan hallitukseen mentiin porvareiden kanssa. Niin makaa kuin petaa.

E nyt erityisesti näe suuria eroja eri puolueiden välillä vaan suomalainen konsensus on mädätyksensä tehnyt. Kärsijänä tavalliset suomalaiset. Itse erosin SDP:stä sen naurettavan, kenttää kuuntelemattoman ja todellisuudesta erkaantuneen, politiikan vuoksi. Norsunluutornista voi ilmeisesti kuvitella niiden hurraavan alapuolella vaikka kurjuuttaan huutaisivat.

Nyt taas myydään kansallisomaisuutta, tuetaan yrityksiä, leikataan köyhimmiltä ja lapsiperheiltä. On upeeta! Paremminvointivaltio häämöttää jo horisontissa!

Reijo Tossavainen

Nyt vassarit voivat vapaasti huutaa ja melskata ilman vastuuta kuten viime ek-vaalien alla.

Oli tragikoomista katsella, kun eilen Arhinmäki kehui kuinka he ovat saaneet hyvää hallituksessa. Kaikki pahat teot menivät muiden piikkiin.

Käyttäjän vraiha kuva
Ville Räihä

Vasureille ja Arhinmäelle erityisesti totuus on perinteisesti ollut niin arvokasta, että sitä ei sovi käyttää ollenkaan. Uskossaan lujat toki nielevät mitä tahansa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei Soini niinkään, vaan Hyvä Veli sotapastorinpoika Arhinmäki jakkaraministereitä naurattaa:

http://timosoini.fi/2013/04/terveisia-roomasta/

Kuten muistanette, viime keväänä ajettiin "Kanki"-Kaikkosta pois suurenvaliokunnan vpj:n paikalta, Pirkko Ruohonen-Lernerin johdolla. Väittelyn lomassa Soini piipahti viikonloppuna Vatikaanissa konservatiivikardinaalien puheilla, ja niin katkesi kanki!

Soinille kunnia matkansa julkistamisesta blogissaan.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Minna Sirnölle voi antaa välittömästi kenkää taiteen edistämiskeskuksen johdopaikalta. Poliittinen virkanimitys törkeimmästä päästä. Uusi ministeri nimetköön oman suosikkinsa tilalle.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Meillä on taiteen edistämiskeskus? Ei Jum****...
Sen olis varmaan voinut lakkauttaa koko lafkan.

Eikös taiteen tehtävä ole edistää itse itseään?
Koivistokin taisi sanoa jo aikanaan "Jos haluaa olla taiteilija pitää olla jotain sanottavaa ja sitten kyky ja keinot sanoa se", tai jotain sinneppäin.

Jos tituleeraa itseään taiteilijaksi ja on sanottavaa ja kyky ja keinot sanoa se iin ei siihen mitään keskuksia tarvita. Mikäköhän sen keskuksen kustannus oli viimevuonna valtiolle?

Kyllä olis kirveellä töitä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Vanhurskas ja farisealainen lyönti rintaansa sanoisin. Ensin 3 vuotta kuljettu herrojen kanssa marjassa ja nyt kuin uudestisyntyneinä ja puhtaina he kulkevat. Ikäänkuin poliittinen muisti olisi hävinnyt maailmasta tai kansalaiset olisi tyhmennetty. rehellisyyttä Patsis! http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1639...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Arvoisa Heikki Patomäki,

me molemmat tiedämme, ettei sille Suomen talouspolitiikalle ole olemassakaan hyviä vaihtoehtoja nykyisessä rahapoliittisessa infernossa.

Pitäisikö minun ilahtua siitä, että jaksatte ilakoida maanmiestesi ruumiiden äärellä "populismin" tappiota?

Pääasia, että politisoidaan?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllä niitä on, sä tiedät sen. mä eilen faces jaoin uuden setelin kuvan. mu naama ja summana oli 500 biljoonaa euroa.

sen kun tiskiin lyö, katoaa kestävyysvaje pariksi viikoksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kenelläkään ei ole antaa vaihtorahoja. ;)

Mut ainahan sitä voi sitten printata uuden setelin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eläkeleikkauksista ei ole vielä ehditty juuri puhumaan. Sitäkin tehtiin. Omituista, että vakuutusyhtiöiden maksamista eläkkeistäkin leikataan, koska sehän vähentää ostovoimaa ja siten alentaa valtion verotuloja. Hallitus potkii omaan nilkkaansa.
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/314308...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olin jo ehtinyt suositella niille tutuille, jotka eivät jostain syystä voi äänestää demaria, eurovaaliehdokkaaksi Heikki Patomäkeä.

Harmi, että täytyy vetää suositus takaisin, koska ilmeisen ikuiseen oppositioon vetäytymisen kannattaminen vähentää vasemmistolaisen europolitiikan voimaa.

Mikä hemmetin pääasia muuten voi vasemmistopuolueelle olla täysin järkevien ulkoeurooppalaisten lukukausimaksujen vastustaminen, kun tutkimus- ja opetusrahat kärsivät muutenkin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Patomäki on Arhinmäen tavoin pelkkä panttivanki.

Nää äijät kyllä tietää, mikä on vinossa ja miksi on vinossa.

Mustan puhuminen valkeaksi vain kestää oman aikansa. Ollaan kärsivällisiä.

Toni Seppänen

"Mikä hemmetin pääasia muuten voi vasemmistopuolueelle olla täysin järkevien ulkoeurooppalaisten lukukausimaksujen vastustaminen, kun tutkimus- ja opetusrahat kärsivät muutenkin."

Aivan, miksi menoja ei voi karsia ilmeisimmistä asioista.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Potiittinen päätöksenteko on irronnut pahasti reaalimaailman käytännöistä. Onhan se komeeta hallituspuolueilta kehua omia päätöksiään leikata kaikista heikompiosaisilta varoja, omien väärien valintojensa vuoksi tyhjenevään rahapussiin.

Kuulin kaupassa yhden pienen tytön suusta Suuren yksinkertaisen Viisauden johonkin äidin kommenttiin, että miksi ne sitten leikkaa, jos ei jää rahaa ostaa ruokaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Suomelle luottoluokituksen lasku on vakava ongelma. Tällä hetkellä valtion velkojen korkoprosentti on noin 2% eli niistä maksetaan vuosittain korkoa alle 2 miljardia euroa. Jos Suomen luottoluokitus laskee, niin se tarkoittaa sitä, että valtion velkojen korkomenot nousevat. Jokainen prosenttiyksikkö lisää korkoprosenttiin nostaa valtion velkojen korkomenoja tällä hetkellä noin 930 miljoonalla eurolla.

Huonoina aikoina Suomessa mieluusti puhutaan keynesiläisyydestä eli ts. pyritään käyttämään velkaelvytystä. Ongelma on siinä, että hyvinä aikoina valtio mielummin jakaa tulojaan pois kuin parantaisi omaa taloudellista tilannetta maksamalla velkoja takaisin ja pistämalla rahaa talteen pahan päivän varalle. Tuo johtuu yksinkertaisesti hyvänä aikana poliitikkojen populismistä kun he haluavat miellyttää äänestäjiään.

Tässä on Uuden Suomen artikkeli, johon kannattaa kiinnittää huomiota:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67733-huoli-suomen...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Prosenttiyksikön nousu? Huuhaa. Suomella on ainoana euromaana kaikilta luokittajilta AAA. Kuinka ylivoimaisesti maailman luotettavin velanmaksaja sitä pitää olla? Jos luokitus putoaa AAa:han tai AA+:aan (laitoksesta riippuen), olemme muiden vakaiden maiden tasolla.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Viime syksynä selkäpiitäni karmi, kun ympäristöministeri Ville Niinistö kertoi tv:ssä Suomenkin osallistuvan omalla osuudellaan rikkaiden maiden ilmastorahoitukseen "kehittyville". Suomi vain on koko ajan ketkuillut leikaten ilmastoavun määrän muusta kehitysyhteistyöstä vastoin sovittua, "uutta ja lisäistä" ilmastonmuutoksen hillintäpanostusta yhteisen planeettamme huonommin voivilla alueilla. Nyt vähennetään lisää kehitysrahaa. Onneksi ei EU:n ulkopuolisten muukalaisten koulutuksesta Suomessa (yliopiston lukukausimaksut)!

Tässä ekokatastrofissa ei ole aikaa vetkutella, vaan pitäisi edistää kaikkia mahdollisia green tech -innovaatioita mitä ikinä keksitään – ja voidaan saattaa käyttöön missä tahansa maailmassa. Siinä on mahdollisuus Suomen "uudelle Nokiallekin", jos valtiovalta älyäisi panostaa sekä uusiutuvaan energiaan / puhtaaseen tuotantoon kotimaassa että hyvän teknologian, tietotaidon ja koulutuksen vientiin.

Riihikehystyksessä on myös hyviä asioita. Valitettavasti pikkuihmisten (iältään ja tuloiltaan) polkeminen ei vihreitä hallitusherrojani tunnu pahasti hetkauttavan, mutta kunhan se Fennovoiman uusi lupahakemus tulee käsittelyyn...?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Onneksi Paavo ei leikannut vähäosaisimmilta, vaan antoi heille runsaan 80 miljoonan euron läksiäislahjan: http://www.hs.fi/urheilu/Hallituksesta+eronnut+Arh...

Selkeästi tämä urheilu- ja jäähallipuolue on edelleen voimissaan. Ökyrakentaminen oli tärkeämpää kuin lapsilisät, joista saatiin keppihevonen käpykaartiin ratsastelua varten.

Sopeutustarpeen kokoa ei kiistänyt neuvotteluissa edes Vasemmistoliitto. Syömävelan ottoa tulee rajata, järkeviin investointeihin velkaa voitaisiin kyllä ottaa. Mutta ei se ole mikään syy laskea housuun, ettei vielä ole pakkasta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Oikea ratkaisu mutta aivan liian myöhään. Vasemmistolaiset, Mustajärvi ja Yrttiaho poislukien, ovat omissa silmissäni uskottavuutensa myyneet. Tässä ei haise muu kuin vaalitemppu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomessa on taas oppositio"

- Joo, ja muutos tapahtui kahdessa (2) päivässä! Sunnuntaina eduskuntapuolueet esiintyivät herttaisen runsaslukuisina ja yksimielisinä sote-ratkaisun ääressä, mutta tiistaina huomattava osa tuoleista oli tyhjänä.

Erkki Krogerus

Tämän hallituksen pitäisi erota ennen kuin Suomesta tulee pohjoismaiden surkein valtio. Suuret yhtiöt ja valtionyhtiöt etujoukossa ulkoistavat toimintojaan ja teettävät töitä halpamaissa. Isojen yhtiöiden johtajat sanovat jatkuvasti, ettei Suomessa voi tehdä mitään ja koneet ja laitteet tehdään Kiinassa ja Intiassa. Suomesta puttuu hallitus, joka ajaisi Suomen etua. Valtion hankinnoissa ei osteta Suomalaisilta yhtiöiltä, kun ulkolaiset ovat halvempia! Verohelpotuksilla ulkolaiset yhtiöt voivat tarjota halvemmalla palveluja kuin suomalaiset yritykset! On ennen kuulumatonta, että Suomessa ulkolainen erityisneuvonantaja ei maksa veroja niin kuin suomalainen. Turkissa, jos palkkaa ulkolaisen töihin täytyy palkata 5 turkkilaista töihin. Miksi Turkish Airlines on paras eurooppalainen yhtiö, hyvä palvelu ja hyvä palvelu. Ei he ulkoista toimintojaan ja palkkaa ulkolaisia töihin. Suomen hallitukselta odotetaan isänmaan pelastamista eikä EU:n pönkittämistä.

Toimituksen poiminnat