Heikki Patomäki

Stubb eurovaaleihin: kenelle komission paikat oikein kuuluvat?

Mediassa rummutetaan Alexander Stubbin eurovaaliehdokkuutta ja spekuloidaan jo komissiopaikoilla. Koko keskustelu on monella tavalla harhapoluilla. Niin Stubb itse kuin kommentaattorit ovat aivan liian innokkaita kiintiöimään komission paikkoja Suomelle ja suomalaisille, kansallisille puolueille, ja myös miehille ja naisille, kun kyse on olennaisista poliittisista linjanvalinnoista koko unionin kannalta.

”Tärkeintä olisi saada komissaarin salkku ’hyvälle’ suomalaiselle”, totesi Stubb itse tiedotustilaisuudessaan Helsingin Taidehallin klubissa. Olen eri mieltä. Eurooppa tarvitsee poliittista muutosta. Stubb kirjoittaa blogissaan:

 ”Suomen ja suomalaisyritysten menestykselle on ratkaisevan tärkeää, että EU ja sen sisämarkkinat toimivat hyvin. Kun markkina-alueella on samat säännöt, ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma pääsevät liikkumaan vapaasti.”

Tämä kertoo miten Stubbilta on kadonnut tilannetaju. Joskus kauan sitten, ennen kuin Stubb ryhtyi poliitikoksi ja kenties vielä hetken sen jälkeen, hän puhui usein EU:n demokratisoinnin ja julkisuusperiaatteen puolesta. Sittemmin hänestä on tullut arkkikonservatiivi, joka kaikin keinoin puolustaa vallitsevia valtasuhteita ja talouspolitiiikkaa, eurokriisistä ja sen anti-demokraattisista seurauksista viis.

Stubb on esimerkiksi väittänyt, että euro on parantanut Suomen asemaa (vieraskynä HS 26.6.2013). Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin mukaan vakaus on nyt ennen näkemätöntä ja kriisivalmiudet sen kuin paranevat.

Vastaukseni julkaistiin HS:ssa 28.6.2013 ja on luettavissa blogisivuiltani. Tässä riittänee todeta, että julkisten säästökuurien, yritysten liikasäästämisen ja eriarvoistumisen tuloksena kokonaiskysyntä on pienentynyt ja sen myötä eurooppalaisen kasvun edellytykset. Uusliberaali ”kilpailukyky” ei ole tuonut investointeja eikä kasvua, vaan työttömyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Taantumaa on puolestaan käytetty perusteena epädemokraattisen kurinalaistamisen lisäämiseen.

Ehkä voimakkaimmin kaikista Stubbin heitoista minuun on vaikuttanut se kuinka hänen mukaansa ”koko WikiLeaks-ilmiö on vastenmielinen”. Takinkääntö on näissä asioissa ollut aikamoinen. Stubbista vaikuttaa esimerkiksi olevan erittäin ok, että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu NSA kokee oikeudekseen urkkia kaikkia ihmisiä ympäri maailmaa laista, laillisuusperiaatteesta tai etiikasta mitään piittaamatta. ”Ministerinä minun pitäisi luultavasti osata odottaa, että tekemisiäni nuuskitaan, mutta yksityishenkilönä minun pitäisi olla urkinnalta suojassa.”

Jotakuta voi kenties lohduttaa, että EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvotteluissa Stubb kuitenkin puolustaa avoimuutta. ”Haluamme pitää neuvotteluprosessin mahdollisimman avoimena niin median, yritysten kuin etu- ja kansalaisjärjestöjenkin suuntaan”. Ainoa, joka tuota avoimuutta on käytännössä edistänyt, on kuitenkin WikiLeaks.

Eurooppa ei kaipaa Stubbin kaltaista komissaaria. Minä antaisin tukeni ja ääneni paljon mieluummin esimerkiksi kreikkalaisen vasemmistopuolueen Syrizan tai saksalaisen Die Linken edustajalle kuin Stubbille, riippumatta hänen suomalaisuudestaan.

Myöskään Helsingin Sanomien väite, jonka mukaan ”Suomen paikka uudessa komissiossa kuuluu pääministeripuolue kokoomukselle”, ei sellaisenaan pidä paikkaansa. Komission presidentin nimityksessä otetaan huomioon eurovaalien tulos, ja myös hänellä on roolinsa komissaarien nimityksessä (vasemmiston ehdokas komission presidentiksi on Aléxis Tsípras). Toisekseen Euroopan parlamentilla on myös mahdollisuus käyttää sananvaltaa komission nimityksessä. Parlamentti voi painostaa kierrättämään paikkoja toisin tai vaihtamaan maakohtaisia ehdokkaita.

Kokoomuksen oikeutus ”Suomen paikkaan” riippuu myös vaalien tuloksista ja muiden hallituspuolueiden tahdosta. Mitään automatiikkaa ei ole. Vasemmiston edustajat voivat vaikuttaa komissaarien valintaan myös parlamentista käsin. Minä en ainakaan aio antaa tukeani Stubbille.

Madridissa joulukuussa äänestettiin siitä, pitäisikö Euroopan vasemmistolla olla oma ehdokas komission johtoon. Osa oli sitä mieltä, että komissio ei ole demokraattinen tai legitiimi poliittinen elin, ja siksi sitä ei pitäisi edes epäsuorasti tukea. Kannatin – kuten useimmat muutkin kokousedustajat – vasemmiston oman ehdokkaan asettamista, joskin olen kriitikoiden kanssa samaa mieltä siitä, että komission valtaa pitää purkaa parlamentin ja kansalaisyhteiskunnan hyväksi.

Komission pitäisi olla suoraan vastuussa parlamentille, jonka keskuudesta komissaarit valittaisiin. Parlamentti pitää päättää budjetista ja laeista. Eurooppalaista suoraa osallistumista, kansalaisyhteiskuntaa ja julkista kenttää pitäisi vahvistaa. Näistä enemmän toisaalla.

Heikki Patomäki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Stubbia tosiaan rummutetaan europarlamenttiin kuin käärmettä pyssyyn. Mutta herää kysymys, mitä hän on todellisuudessa saanut touhuamisellaan aikaan. Julkisuudelle näköjään riittää, että mies hölkkää ja touhuaa siellä täällä - ja ennen kaikkea puolustaa leveästi hymyillen EU:ta kaikkine vikoineen ja puutteineen. Miten mahtaisi Suomen edun käydä tämän mepin toiminnassa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kenties Stubb nähdään käytettävissä olevana opportunistina. Hölkkääminen ja hampaat ovat vain jotain, jolla mies myydään äänestäjille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Stubb on kyllä jopa kokoomuslaispoliitikoksi ja federalistiksi iljettävä ilmestys.

Itse toivoisin seuraavan komission koostuvan uudistusmielisistä ja avarakatseisista komissaareista, jotka muuttavat EU:n politiikkaa ja keksivät uusia ratkaisuja eurokriisiin. Komissiolla on nykyisellään liikaa valtaa ja sen valtaa tulisi siirtää EU:n ja jäsenvaltioiden parlamenteille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Komission pitäisi olla suoraan vastuussa parlamentille, jonka keskuudesta komissaarit valittaisiin. Parlamentti pitää päättää budjetista ja laeista. Eurooppalaista suoraa osallistumista, kansalaisyhteiskuntaa ja julkista kenttää pitäisi vahvistaa. Näistä enemmän toisaalla."

Eli Heikki Patomäki on myös federalisti?

Käyttäjän HeikkiPatomki kuva
Heikki Patomäki

Riippuu mitä "federalismilla" tarkoitetaan. Olen esimerkiksi kynsin hampain vastustanut uusien kansallista demokratiaa rajoittavien kurimekanismien käyttöönottoa: vakausmekanismi, ”six-pack”, ”two-pack”, budjettikurisopimus ja euro plus. Kannatan myös kansallisen (samaten kuin eurooppalaisen) kansanäänestyksen järjestämistä EU:n tulevaisuudesta, jossa yhtenä vaihtoehtona olisi myös Suomen ero eurosta (http://patomaki.fi/2013/12/vasemmisto-vaatii-kansa...). Toisaalta EU:n talouspolitiikan kääntäminen edellyttäisi uusia eurooppalaisia ja myös maailmanlaajuisia instituutioita ja valtaoikeuksia, mutta niitä ei pidä luoda ilman demokratiaa. Näitä olen pohtinut kirjoissa Eurokriisin anatomia (uusi pokkaripainos lokakuu 2013) ja Tulevaisuuden politiikkaa (lokakuu 2013). Useimpien valtavirtafederalistien demokratia-horisontti on aivan liian kapea, se palautuu pelkästään pieniin muutoksiin parlamentin aseman vahvistamiseksi. Lisäksi liittovaltio-EU:ta kannattaa myös sellainen Eurooppa-keskeinen oikeisto, jonka ensisijaisena tavoitteena on palauttaa Euroopan mahtiasema maailmassa. Mitä eurokeskeisempi ja lyhytkatseisempi uuden liittovaltion itseymmärrys on, sitä todennäköisemmin se muuntuu osaksi vallitsevia olosuhteita ja niiden ristiriitoja. Niinpä nyky-EU:n kriitikoiden kannattaa mielestäni liittoutua niiden kanssa, jotka pyrkivät tekemään EU:sta kestävämpää, yhteisvastuullisempaa ja demokraattisempaa, mutta vain sikäli kuin EU kykenee kehittämään yhteisiä instituutioita osana laajempaa globaalista kokonaisuutta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Niinpä nyky-EU:n kriitikoiden kannattaa mielestäni liittoutua niiden kanssa, jotka pyrkivät tekemään EU:sta kestävämpää, yhteisvastuullisempaa ja demokraattisempaa, mutta vain sikäli kuin EU kykenee kehittämään yhteisiä instituutioita osana laajempaa globaalista kokonaisuutta."

Tottahan tuo. Ongelma lienee siinä, että EU:n mahdollisuuksiin kehittyä/ mahdollisuuksiin kehittää EU:ta yhteisvastuullisempaan, demokraattisempaan jne suuntaan ei mainittavasti uskota millään taholla.

Pikemminkin näkisin, että löytyy maailmanlaajuista sosiaalista tilausta kehittää koko maailmaa pienempien, tavallisten ihmisten muodostamien yksiköiden suuntaan ("glokalisaatio") jotka tekisivät yhteistyötä keskenään.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #17

Juurikin näin. Esim. Suomi ja Ruotsi voisivat käydä multilateraalista kauppaa Venejän kanssa. Great success!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Uusliberaali ”kilpailukyky” ei ole tuonut investointeja eikä kasvua, vaan työttömyyttä ja sosiaalisia ongelmia."

Näinhän tässä on käynyt. Lisäksi on velkaannuttu kansallisesti elintason äkkinäisen romahduksen välttämiseksi.

Eivät tekopirteät kokoomuslaiset halua nähdä missään ongelmia. Korkeat virkapaikat vain kiinnostaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Uusliberaali ”kilpailukyky” ei ole tuonut investointeja eikä kasvua, vaan työttömyyttä ja sosiaalisia ongelmia."

--
Tässä mielestäni oivaltava kuvaus siitä, miksi EU:n ei uskota. Ja miksi äänestämisellä europarlamenttivaaleissa ei ole todellista merkitystä.

"...The above deceptive promises are based on the myth that neoliberalism is some kind of a mistaken ideology or a doctrine[3] upheld by “bad” politicians such as Thatcher, Merkel, Blair, etc. However, neoliberal globalization is, in fact, a systemic phenomenon implying, also, that the EU members’ economic growth does not rely anymore mainly on the domestic market but on the international market (within the EU and without) and that it is the Trans-National Corporations (TNCs) that control world production and trade, and–– through the Transnational Elite[4]––the international political, military and cultural institutions..."

http://www.globalresearch.ca/the-real-causes-of-th...

EU.n laajentuminenkin on vain pyrkimystä hankkia lisää maksajia veloille (europonzi) ja lisää asiakaskuntaa kaikelle tarpeettomalle roinalle, jota teollisuusmaissa tuotetaan.

Monikansallisten kannalta homma taas on "...However, despite the high degree of integration achieved by the ‘Single European Act’ in the 1990s, and even despite the creation of the Eurozone, its decline in competiveness continued. Thus, whereas the share of Euro-exports to world exports was 35.8% in 1990, ten years later, it has fallen to 29.7% and by 2010 it has fallen further to 26.3%![6] In other words, within two decades, the Eurozone countries have lost more than a quarter of their competitiveness, measured in terms of their share in world exports. Although the Euro-elites are well aware of the fact that a significant part of their ‘loss’ of exports is in fact due to their de-industrialization­­––because of the move of industrial capital by the TNCs (most of them based in the metropolitan countries including the Eurozone ones) towards the low-cost paradises of China, India and the rest–– this is obviously no consolation to their own workers (and electorates), which benefit very little (if at all!) by globalization!.."

http://www.globalresearch.ca/the-real-causes-of-th...

Järjestelmämuutoksissa on aina otettu työkaluksi ohjattu kaaos: taloudellinen, sosiaalinen jne kaaos.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Helsingin Sanomien väite, jonka mukaan ”Suomen paikka uudessa komissiossa kuuluu pääministeripuolue kokoomukselle” kertoo ainoastaan siitä, että HS on valinnut oman ehdokkaansa, jota tullaan puffaamaan minkä kyetään.

-------

Tällaisen mielenkiintoisen pilkkutiedon poimin Kaninkolo-blogin kommenteista: "Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism", sivulla 70 lukee näin:

"... Finland tried its best to keep foreigners out. The country introduced a series of laws in the 1930s that officially classified all the enterprises with more than 20% foreign ownership as —hold your breath— ‘dangerous’. The Finns may not be the subtlest people in the world, but this is heavy stuff even for them. Finland got, as it had wanted, very little foreign investment."

Mutta sitten oma keskuspankkimme ei saanut enää lainoittaa valtiota ja aloimme velkaantua ulkomaille.

Ari Lotvonen

Kuka Stubbia äänestää? Ei taida sillä olla elämä ihan kohillaan. Hullu.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Stubb = eurofiili ja äärifederalisti.

https://www.youtube.com/watch?v=UDV32FJsHhk

Katainen on komissaari lähtöputkessa. Stubb joutuu hakemaan vauhtia vaalien kautta. Sensijaan Kataiselle lienee pedattu jo paikka valmiiksi.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Kataiselle mesta sopii. Onhan tiellä jo nyt talouskomissaari, joka näyttelee hyvin viisasta miestä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Olisihan se aika säälittävää, jos mepiksi tai komissaariksi täältä lähetettäisiin ihminen, jonka ainoana ansiona on valkoiset hampaat. Kyllä se osoittaisi myös äänestäjien vajavaisuuden.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

H.P.:”Tärkeintä olisi saada komissaarin salkku ’hyvälle’ suomalaiselle”, totesi Stubb.

Kiintoisaa onkin piakkoin kuulla, millainen on Stubb'in mielestä "hyvä suomalainen". Toivottavasti äänestäjät hankkivat mahdollisimman paljon tietoa EU:n ja Suomen tilasta, ennen kuin he päättävät, millainen on heidän mielestään hyvä suomalainen.

Stubb'in ohella tilanne- ja jopa todellisuudentaju näyttää hiipuneen - ainakin näyttöjen perusteella - sixpackin keskeisiltä puoluejohtajilta: "Everything goes". Sen varassa on vaikeata EU:a kehittää, jos ihmiset, kansat ja kansakuntien taloudet haluavat itsekin määritellä, miten vapaasti ja missä tahdissa ne haluavat hengittää.
Halutaanko koko maanosa ns. hengityskoneeseen?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Hyvä suomalainen on kokoomuslainen, valkoinen mies.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

EU on kuten USA ja CCCR. Se ohjaa rahaa, ja taloutta ja kauppaa.

Muut asiat ovat sitten toissijaisia.

Stubb on oppinut, mitä EU edustaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sellainen ohjailu on vapaakauppaliiton tehtävä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

”Tärkeintä olisi saada komissaarin salkku ’hyvälle’ suomalaiselle”.

Mielestäni Suomen tulevalla komissaarilla on oltava kaksi ominaisuutta: Ensinnäkin hän on nainen ja toiseksi hän on Li Andersson. Ei muuta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hienoa, että puollat naisia.

Jos äänestäisin, Li Andersson ei kylläkään olisi minun valintani.

Toimituksen poiminnat